MTI

Kiállítás virtuális üzenetekből

Dvd-lemezen, elektronikus postán érkezett Közép- és Kelet-Európa csaknem másfélszáz művészének digitális üzenete a kaposvári tárlatra.

Míg korábban palackba zárt apró levélkén érkezett az üzenet a világ egyik részéről a másikra, addig a XXI. század mindenre éhes és fogékony "fenegyerekei" számára teljesen természetessé lett a digitális világ. Talán élni sem tudna a ma embere a modern, ám gyorsan elavuló technikai sokszínűség nélkül. Ezt igazolja az a mintegy félszáz magyar - köztük három nagyváradi - alkotó is, akik január második felében mutatkoztak be a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület által rendezett Kelet-Európai digitális üzenet című kiállításon Kaposváron. A Művészetek Kincsesházában rendezett tárlatra csaknem másfélszáz mű érkezett e-mailen, illetve postán - emlékeztetve a nagy sikerű mail-art kiállításokra -, ám közülük legtöbb dvd-lemezen került a zsűri elé.

Vörös András, az egyesület elnöke elmondta: immár hatodik alkalommal rendezték meg a Közép-Kelet Európai Képeslap országos kiállítást, ám ezúttal digitális formában. A pályázattal az a céljuk, hogy megismertessék a szárnyalás szabadságát és boldogságát a digitális technológiák területén (is).

A harmadik évezred embere, művésze akarva-akaratlanul is szembesül a digitalizált világgal, ezért ez a formanyelv különös kifejező erővel hat. Valóság és virtualitás együtt van jelen a pergő képsorokban, amelyek a Kárpát-medence lakóinak eléggé sajátos, napjainkat és múltunkat egyaránt felidéző életérzését fogalmazzák meg üzenetükkel. Mindegy, hogy líraian vagy groteszk módon teszik-e ezt a művészek, egy bizonyos: felkiáltójelként figyelmeztetnek ember-létünkre, illusztrálva a vágyott szabadságot - ami gyakran átcsap szabadosságba.

A kiállítás - amely a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat, valamint a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének támogatásával valósult meg -, március 3-ig várja az érdeklődőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!