Berta Sándor

Több fogyasztóvédelmi szervezet támadja az iTunest

Néhány viszonylag nyugalmasabb hónap után most francia, skandináv és német fogyasztóvédelmi szervezetek közösen indítottak támadást az Apple zeneletöltő szolgáltatása ellen.

"Összefogtunk, hogy így biztosíthassuk a felhasználói jogok megjelenését a digitális tartalmak esetében" - áll a többek között a finn és a norvég ombudsmanok, valamint az UFC Que Choisir francia és a Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) német fogyasztóvédelmi szervezet képviselői által jegyzett közös közleményben.

A skandináv országok fogyasztóvédelmi szervezetei már tavaly augusztusban is támadták az iTunest, mert szerintük komoly problémát jelent, hogy az iTunestől letölthető zeneszámokat kizárólag az Apple iPodon lehet lejátszani, más hordozható zenelejátszó készülékeken nem. Emiatt Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, Dániában és Nagy-Britanniában is komoly kritikákat kapott az Apple.

"Közös fellépésünk erősíti a helyzetünket" - mondta Björn Erik Thon norvég fogyasztóvédelmi biztos. "Ahhoz, hogy a legális zenei piac továbbfejlődhessen, a digitális tartalmak korlátlan és rugalmas használatára lenne szükség" - tette hozzá Patrick von Braunmühl, a VZBV alelnöke.

A fogyasztóvédők azt szeretnék elérni, hogy az Apple olyan szerződéseket kössön a zenei kiadókkal, amelyek lehetővé tennék, hogy a megvásárolt zeneszámokat bárki bármilyen formátumban letölthesse és bármilyen készüléken meghallgathassa. Azok a szabályok, amik ezt nem teszik lehetővé tisztességtelenek. Ezenkívül fontos lenne, hogy a zeneipar új szabványokat hozzon a digitális zenei tartalmak értékesítésére. A fogyasztóvédők szeptemberig adnak határidőt arra, hogy az Apple változtasson a mostani gyakorlaton. Vagyis úgy tűnik, hogy a vállalat idén sem kerülheti el a pereket és a támadásokat, a fogyasztóvédők pedig elszántak és nem tágítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakika #7
    ha tovabbviszem a logika szalait akkor a masolasvedelem a CDn es a regiokod a DVD is megakadalyoz abban hogy bármilyen készüléken meghallgathassam vagy megnezzem
  • Gerygrey #6
    Dehogynem tudom. Lejátszhatatlan szar formátumban árulnak zenéket, és mégis olyan hype van az iTunes - iPod - iPhone - stb sznobság körül hogy nemigaz.
  • sathinel #5
    ) szép. Ha pár éven belül megtetszik valami más, vagy át akarod tölteni a zenéd az otthononi gépedre akkor az már nem ok. Netán megtetszik egy másik cég lejátszója, de nem tudod rajta lejátszani a megvásárolt zenédet? Most megvetted vagy csak az ipododat bővítetted zenével?

    A másik fele hogy neten árulnak zenét jó dolog. De miért van szükség ilyesmire mikor a felhasználó aki tőllük vásárol az azért veszi a terméket mert tetszik neki az Apple nem azért mert zenét akar hallgatni. valsz több zenét is adnának el.
  • shaark #4
    Van másik hasonló szoftver, netes portál, ahonnan le lehet tölteni zenét, hasonló árakon. Így, ha valakinek nem tetszik az iTunes, menjen oda... De úgy nézz ki, hogy kevés olyan ember van, akinek nem tetszik.
  • Macc #3
    Ezzel csak az a gond, hogy az iTMS azert tud ugy mukodni ahogyan, mert a kiadok biztositva vannak arrol, hogy nem fogjak szerteszet masolgatni a megvett zeneket (igaz letezik ez alol is kibuvo, ami leszedi a zenerol a DRM-et, meg egyebek, de legalabb hivatalosan nem), mig ha barmilyen formatumban, barmin lejatszatova tennek, akkor meg a kiadok intenenek be az iTMS-nak es akkor meg az lenne a baj, hogy nincs valasztek. Mi lenne, ha a fogyasztovedok a kiadokhoz mennenek inkabb, ugy ok tehetnek mindenrol...
  • R0sc0 #2
    nem tudod miket beszélsz...
  • Gerygrey #1
    Ratyi szar iTunes le vele