MTI

Egyre jobban támadják az otthoni felhasználókat

A legújabb felmérések szerint az internetes támadások többsége már az otthoni felhasználók ellen irányul, anyagi haszonszerzés céljával - közölte a Symantec az MTI-vel.

A Symantec internetes veszélyekről szóló legújabb jelentése megállapítja, hogy a célzott támadások mintegy 86 százaléka az otthoni felhasználók ellen irányul, őket a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások követik.A vállalat szerint szaporodott a biztonsági rendszereket kikerülő taktikák alkalmazása, mivel így elkerülhető a támadások észlelése. Emellett a nagy, széles körben elterjedő vírusok helyét átvették a kisebb, sokkal inkább célzott támadások, amelyeket csalás, adatlopás és bűnügyi tevékenységek céljából indítanak.

A támadók a végfelhasználókat tekintik a leggyengébb láncszemnek a biztonsági rendszerben,s ezért folyamatosan támadják őket - közölte a társaság. A jelentés szerint a legújabban feltárt kártékony kódok mintegy 18 százalékát korábban nem ismerték, ami jelzi, hogy a támadók egyre aktívabban próbálják meg kikerülni az aláírás-alapú antivírus és betörés felismerő-megelőző rendszereket.

Az adathalászok többszörös véletlenszerű üzeneteket készítenek, és azokat széles körben, ellenőrizetlen módon küldik szét: 2006 első hat hónapjában 157 477 egyéni adathalász üzenetet fedeztek fel, ami 81 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Symantec a jövőre vonatkozóan azt feltételezi, hogy a számítógépes bűncselekmény elkövetésére szolgáló veszélyforrások változatosabbak és kifinomultabbak lesznek, s nőni fog a titkos, pénzügyi és személyes adatok haszonszerzés céljából történő ellopása.

A Symantec szerint kivédhetőek a támadások például akkor, ha a felhasználó egymást átfedő és egymást kölcsönösen segítő védelmi rendszereket használ, így egyebek mellett víruselhárítót, a tűzfalat, illetve a behatolást észlelő és elhárító rendszereket. A társaság szerint akkor jár el helyesen a felhasználó, ha szoftvereinek a hibajavításai napra készek, különösen azokon a számítógépeken, amelyeken nyilvános szolgáltatás fut és a tűzfalon át elérhetőek. Egy újabb javaslat szerint a levelező szervereket úgy kell beállítani, hogy megállítsák vagy eltávolítsák a vírusok terjedésében általános szerepet játszó csatolmányt.

A Symantec a felhasználóknak javasolja azt is, hogy gyakran cseréljék a betűk és számok keverékéből álló jelszavakat, amik véletlenül se legyenek szótári szavak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • junior117 #1
    ja és mi van ha maguk a nagy cégek garázdálkodnak?? Azért vegyük észre ha nincs virus(nem kell virus irto) nincs támadás (tűzfal).... stb. Üzlet az üzlet