Napi Online

Elektronikai szakvásár a bajor fővárosban

Páros esztendő lévén november közepén ismét sor kerül az Electronica nemzetközi szakvásárra a Müncheni Vásárközpontban.

Mint Kurt Schraudy, a müncheni vásártársaság üzletág-igazgatója a közelmúltban Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, a november 14-17. közötti eseményen 152 ezer négyzetméternyi kiállítási területen több mint háromezer hazai és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait, a szakmai látogatók száma pedig becslések szerint elérheti a 80 ezer főt.

Alkalomról alkalomra erősödik a müncheni szakrendezvény nemzetközi jellege. Ezt igazolja, hogy a legutóbbi, 2004. évi Electronicán a külföldről érkező kiállítók aránya 57 százalékra emelkedett, a külföldi látogatóké pedig elérte a 44 százalékot. Az idei Electronica szakvásár legvonzóbbnak ígérkező témakörei az innováció a járműtechnikában, a kábel nélküli kommunikáció, a beágyazott rendszerek, valamint az újdonságnak számító MicroNanoWorld.

Ez utóbbin többek között innovatív mikro- és nanotechológiák, valamint a MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) érzékelők, az optikai és a bio-MEMS, valamint a MEMS és mikrorendszerek csomagolásának alkalmazásait mutatják be. Tovább bővül a beágyazott rendszerek termékcsoport bemutatása is. A megelőző évektől eltérően a szoftverek lényegesen nagyobb hangsúlyt kapnak, azaz a kiállítók számára a hardverek mellett a sokoldalú szoftveres megoldások bemutatására is lehetőség nyílik. A beágyazott rendszerek termékcsoport egyébként a járműipari innovációt bemutató csarnokban kap helyet, így hangsúlyozva ezen rendszerek legnagyobb felhasználójával, a járműiparral való közelséget.

Az elektronikai szakvásárt több nemzetközi szakmai találkozó egészíti ki. Ezek közül a november 13-14-én sorra kerülő Automotive Congressen az autógyártók, a beszállítók és a járműiparban használatos elektronikai alkatrészek gyártói mutatják be legfejlettebb jármű-elektronikai megoldásaikat és a jövőre vonatkozó elképzeléseiket, míg a november 14-15-ére tervezett Embedded Conference Munich elnevezésű konferencián a beágyazott rendszerek iparágának szakértői fognak találkozni.

Magyarországról a nyomtatott áramköri lapok kínálati csoportjában többek között a Del-Tech Electronics Kft., az LP Elektronik Kft. és a Videoton Holding Zrt., a passzív alkatrészek csoportjában pedig az Indocomp Kft. részvételével számolnak a vásár szervezői. A két évvel ezelőtti elektronikai szakvásáron összesen 9 magyarországi vállalat jelent meg, a magyar szakmai látogatók száma pedig meghaladta a félezret. (A vásárral kapcsolatban további információ a Promo Kft.-től, a Messe München International hivatalos magyarországi képviseletétől kérhető.)

A Német Elektronikai Szövetség (ZVEI) előrejelzése szerint az elektronikai alkatrészek világpiaci forgalma 2006-ban várhatóan meghaladja a 360 milliárd dollárt. Ebből közel 160 milliárd dollárnyi Délkelet-Ázsiában, további csaknem 90 milliárd dollárnyi pedig Japánban realizálódik. Az elektronikai alkatrészek európai piacán 60, ezen belül Németországban 22,2 milliárd dolláros forgalom várható. A termékcsoport szerinti bontásban az elektronikai alkatrészek világpiacán az első helyen a félvezetők állnak, 245 milliárd dolláros forgalommal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!