MTI

A szavazatösszesítés informatikai háttere

A választói névjegyzéket a választást megelőző nap 16 órakor a helyi választási iroda vezetői lezárják és a számítógépes rendszerbe beviszik az adatokat. A választás napján valamennyi helyi választási iroda maga viszi fel a napközben dolgozó számítógépes rendszerbe a szavazókörök jelentéseit a megjelentek számáról.

A szavazás napján 19 óra után indul a szavazatok összesítése az adatlapok és az időközben elkészített jegyzőkönyvek feldolgozásával. A jegyzőkönyvek számítógépes feldolgozását a legközelebbi választási iroda végzi el. Valamennyi választókerületi (egyéni választókerületi, települési és fővárosi kerületi, megyei/fővárosi szintű) eredmény néhány percen belül az interneten látható lesz. A szavazatösszesítő rendszer csak hibátlan adatlapot fogad el, a hibás adatlapok javításáról a helyi választási irodák intézkednek.

A választások eredménye a számítógépes rendszerben akkor áll elő, amikor az ahhoz tartozó valamennyi (szavazóköri és/vagy választókerületi) jegyzőkönyv hibátlanul bekerült a számítógépes nyilvántartásba. Az önkormányzati és a kisebbségi választások adatait azonos rendszer dolgozza fel, amely gondoskodik azok megfelelő elkülönítéséről. A fővárosi illetve megyei közgyűlések választásának jegyzőkönyveit a területi választási iroda viszi be a rendszerbe, a rendelkezésére álló számítógépeken.

A jelölt, lista állításról az interneten (www.valasztas.hu) tájékoztatást nyújtanak. Megtekinthetők a választási körzetek, szavazókörök, az önkormányzati választáson induló szervezetek, valamint a jelöltek, listák, A választás reggelétől figyelemmel kísérhetők napközben a megjelenés adatai, a rendkívüli események, majd 19 órától az előzetes és a jegyzőkönyvi eredmények.

A korábbitól eltérően az előzetes eredmények nem egyszerre, hanem választókerületenként váltanak át "végleges", azaz jegyzőkönyvi eredményre. A választási eredmények mindaddig előzetes eredményként jelennek meg, amíg az össze jegyzőkönyv adata be nem kerül a számítógépes nyilvántartásba. A két választás - önkormányzati és kisebbségi - eredményei elkülönítetten jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imremagdi #2
    informatikai háttéről egy szó sincs a cikbe
  • Béla bácsi #1
    És a csalásokról hol van szó?