MTI

Magyarországon magas az illegális szoftverhasználat

Magyarországon az illegális szoftverhasználat mértéke 42 százalék, ami az európai átlagnál 7 százalékponttal magasabb - mondta Georg Herrnleben, a Business Software Alliance (BSA) szoftvergyártókat tömörítő szervezet Közép-Kelet-európai igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az igazgató hangsúlyozta: a régióban a BSA-nak Magyarország az egyik kulcsfontosságú állama, ezért is céljuk a szoftverkalózkodás mértékének csökkentése. Ismertetése szerint az illegalitási arány Ausztriában a legjobb, 26 százalékos, míg a szintén kulcsfontosságúnak tartott Oroszországban eléri a 80 százalékot. Az átlag Kelet-Közép-Európában 69 százalékos, 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy éve.

Georg Herrnleben elmondta: a jövőben az iparágnak egymillió euró veszteséget okozó tevékenység visszaszorítása érdekében a hatóságokkal is együtt kívánnak működni, a leginkább érintett kis- és középvállalkozásoknak pedig segítséget nyújtanak. A BSA, amely Magyarországon évente több százezer eurót költ az illegális szoftverhasználat elleni harcra, azt reméli, hogy itt évente 2 százalékponttal csökken az arány. A cél elérését azonban nehezítheti a magyar gazdaság helyzete: a tapasztalatok szerint a cégek a növekedő anyagi terhek miatt először informatikai kiadásaikat igyekeznek lefaragni.

Az igazgató példaként megemlítette: a szintén gazdasági gondokkal küzdő Németországban kevesebb mint tíz év alatt 48 százalékról 27 százalékra tudták csökkenteni az illegalitási arányt. A BSA oktatással is segíteni kívánja a szoftverkalózkodás csökkenését: jövőre iskolákban szerveznek ismeretterjesztő órákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alien47 #6
    Na na hogy magas. Aki ezel lovagol az melyik bolygorol jott?

    Esetleg meglehetne nezni az orszag es a benne elo embere gazdasagi helyzetet. A beka f@sza alatt van.
    Hogy kepzelik hogy a minimalber 50 ezer Huf es valaki kiad egy legalis filmert vagy jatekert 8-15 ezer huf ot....... az operacios rendszer es mas programok arairol meg mar nem is beszelek.

    Meg jo aki csak teheti lop. Erre buzditott a miniszterelnok is......
  • Béla bácsi #5
    Meg a hülyeséget beszélők száma is.
  • menpe #4
    ez a 42% közvéleménykutatásból származik? Engem is megkérdezhetnének, tagadnék mindent :D
  • chokeerigo #3
    no igen, de a többi országban 20xor annyit keresnek :/
  • Focew #2
    Csak 7 százalékkal maradunk el Európától, és 27 százalékkal jobbak vagyunk mint a Kelet-Közép-Európai átlag?! Ez azért elég jó.
  • HJPOWER #1
    Ez csak a fejlesztőket érdekli! De mivel Ők meg úgy alakítják az árakat, hogy számolnak az illegális másolatokkal, talán még őket sem.

    Egy dolog viszont biztos... Kína kapja be!