Berta Sándor

Védett merevlemezek a LaCie-től

Napjainkban egyre fontosabbá válik a megszerzett adataink védelme. Azonban nem árt, ha a hardverhibákból eredő biztonsági másolatok mellett számítógépünk winchestere az illetéktelen hozzáférések ellen is védett.

A LaCie merevlemez-gyártó cég évek óta jelen van a hardverpiacon. A vállalat elsősorban külső (SCSI-, USB-, Firewire- és SATA-csatolójú) háttértárolók, USB-kulcsok és optikai meghajtók szállítójaként vált ismertté világszerte. A társaság SAFE merevlemez-családjánál kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra és ez a cég közleménye szerint az új modellek érkezésével sem változik.


A legújabb külső merevlemezek 160, 320 és 500 gigabájt adat tárolására képesek és külön biztonsági zárral ellátott házat kaptak. A winchesterek USB 2.0-ás szabványú porton keresztül csatlakoztathatók a számítógépekhez és a működésükhöz szükség van még egy tápkábelre is. A biztonsági házon kívül az adatokhoz való hozzáférést kétféle módon is meg lehet akadályozni. Az egyik és a szembetűnőbb védelmet a beépített biometrikus azonosító, egy ujjlenyomat-leolvasó készülék jelenti. A termékekhez mellékelt szoftver segítségével legfeljebb öt felhasználó összesen tíz ujjlenyomatát rögzíthetjük és tárolhatjuk el. Ezenkívül meghatározhatjuk azt is, hogy melyik személy milyen adatokhoz férhessen hozzá, csak olvashassa a merevlemez tartalmát vagy írhasson is rá, esetleg menthessen le adatokat róla.

A másik, belső védelmet a LaCie tájékoztatása szerint egy firmware-zár jelenti, ami láthatatlanul aktiválódik, így az illetéktelen személy(ek) akkor sem férhetnek hozzá a tárolt adatokhoz, ha kiszerelik a házból és elviszik az eszközt. Hiába csatlakoztatják a számítógépükhöz, adatokat nem fognak tudni leolvasni róla. A biztonságnak persze ára van. A LaCie SAFe 160 gigabájtos modellje 150, a 320 gigabájtos winchester 230, míg az 500 gigabájtos változat kereken 300 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #5
    Nem tudom Te hol vásárolsz, de ennyiért nálunk is kapsz vinyót, sőt olcsóbban is akár 500 gigásat is, Áfásan Bruttó, és odaát köztudottan még alacsonyabbak az árak...
  • oneman #4
    Itt van a kutya elásva :D "Ennyiért vinyót nem kapsz" - lehet van benne ujjlenyomat olvasó, de amibe az kerül, azt megspórolják a többi elektronikával, a hordozófelülettel stb...
  • roliika #3
    Háddejajjmáhádde, miért? Ujjlenyomatot nem lehet hamisítani? Xarnak adtak 1 pofont...
  • TH448 #2
    Engem az ilyen mondatok húznak fel: "A biztonságnak persze ára van. A LaCie SAFe 160 gigabájtos modellje 150, a 320 gigabájtos winchester 230, míg az 500 gigabájtos változat kereken 300 dollárba kerül. " Ennyiért winyót nem kapsz, az 500 gigás meg alapból jóval drágább. Vagy ezek nagyker árak lehetnek, v 1000-es tétel a gyártól?
  • Sir Quno Jedi #1
    Jópofa, de egy SafeGuard-os, USB kulcsos, jelszavas védelem közel ugyanezt tudja, de az csak egy olcsó szoftver és bármilyen HDD-re rá tudod tenni a védelmet. Nyilván faja dolog az újjlenyomatolvasót beleépíteni és ez a jövő, de...