Napi Online

Megnyirbálta a Dell profitját az árcsökkentés

Több mint hat százalékkal esett a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, a Dell részvényeinek árfolyama, miután bejelentette, hogy nettó nyeresége a második negyedévben 51 százalékkal, 502 millió dollárra csökkent.

A cég az eladások felfuttatása érdekében csökkentette árait az Egyesült Államokban, ami kedvezőtlenül hatott a profit alakulására, az árbevétel azonban így is csak 5 százalékkal, 14,1 milliárd dollárra növekedett. A nyereség megfelel a Dell július közepén csökkentett előrejelzésének és a szakértők várakozásának, a forgalom azonban elmaradt a Wall Street 14,59 milliárdos várakozásától. A Dell a második negyedévben az IDC piackutató cég adatai szerint 6,4 százalékkal növelte pc-értékesítéseit az Egyesült Államokban, miközben a Hewlett-Packard, a Gateway és az Apple több mint 15 százalékos bővülést ért el.


A közvetlen internetes értékesítési modelljének köszönhetően korábban "megállíthatatlanul" növekvő társasággal idén már elégedetlenek a befektetők: a cég részvényeinek árfolyama ebben az évben már 24 százalékkal csökkent. A világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártójának vezetése most erősen fogadkozik, hogy költségcsökkentésekkel, versenyképesebb árakkal és a vevők technikai támogatásának javításával hosszabb távon javít az eredményeken. Némi vigaszt nyújthat a társaságnak, hogy ázsiai és csendes-óceáni részlegének közlése szerint Kínában 31, Indiában 63 százalékkal növekedett árbevétele az április-júniusi időszakban.

Nem javítja viszont a Dell imázsát a bejelentés, hogy az USA értékpapír-piaci és tőzsdefelügyelete (SEC) egy éve nem hivatalos vizsgálatot folytat a társaságnál. Ennek során a vállalat könyvvitelével és pénzügyi jelentéseival kapcsolatos információkat gyűjtöttek. A Dell vezetése szerint rutinellenőrzésről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!