MTI

A háztartások 10 százalékát érte eddig villámcsapás

Az American Power Conversion (APC) Magyarországi Képviseletének elemzése szerint a magyar háztartások 10 százalékában már keletkezett kár villámcsapás miatt, 53 százalékuknak pedig tápellátási problémát okozott.

A meteorológiai adatok szerint éves szinten mintegy 30 ezer villám csap le Magyarországon, ennek körülbelül kétharmada a nyári hónapokban. Két évvel ezelőtt a villámok több mint 31 ezer kárt okoztak, amelyek értéke elérte az 1,7 milliárd forintot. A biztosítók adatai alapján évente 2-3 százalékkal nő a károk száma, a kárérték pedig 5-6 százalékkal, mivel egyre több és egyre értékesebb elektromos berendezést használnak az országban.

Az APC közölte: az elektronikai berendezések megfelelő védelemmel megóvhatók a villámcsapásoktól. Az APC-nek már vannak olyan berendezései, amelyek a túlfeszültségnek csak 15 százalékát engedik át, s megvédik a készüléket az elektromos zaj és feszültségesés ellen is. Ugyanakkor egy túlfeszültség-védelmi eszköz ára csak töredéke például egy televízió vagy egy számítógép árának.

A villámkárok megelőzésére az APC egyebek mellett azt javasolja, hogy a háztartások olyan védelmi megoldást válasszanak, aminek a feszültség-áteresztő értéke alacsony, s ami az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, egyebek között az elektromos vezetékeket, a telefonvezetékeket, az adatkábeleket és s koaxiális kábeleket is védi.

A cég javasolja azt is, hogy a háztartások építsenek be szünetmentes áramforrást a hálózatba, mivel ennek segítségével áramkimaradás esetében is tovább működnek a fontos eszközök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #1
    Ez egy reklám!! Hogy az istenbe jön ez az MTI-től... Ráadásúl szerintem, iszonyat kamu ez a 10%. Nevetségesen magas szám...