Berta Sándor

Az UMA technológiát teszteli a Nokia

A finn Oulu városában teszteli múlt hét óta az Unlicensed Mobile Access (UMA) nevű technológiát a Nokia.

A program keretében ötven helyi család kapott egy UMA-kompatibilis Nokia 6136-os mobiltelefont. Ezeknek a készülékeknek a segítségével adatokat és szövegeket lehet továbbítani egy GSM-hálózatból egy WLAN-hálózatba és vissza.

"Az UMA többek között bárki számára elérhetővé teszi és jelentősen megkönnyíti a VoIP használatát. Ez a projekt pedig fontos lépés abban a folyamatban, hogy az UMA mielőbb elérhető legyen az átlagemberek számára" - nyilatkozta Peter Ropke, a Nokia alelnöke. A szakember szerint az új technológiából a felhasználók és a szolgáltatók egyaránt profitálhatnak majd. A szolgáltatók például megtakaríthatnák a gyéren lakott körzetekben a drága átjátszó állomások kiépítésének a költségét.

A programban a Nokián és Oulu városán kívül a DNA/Finnet vesz részt. Ouluban egyébként a város központját és egyetemeit a Pan Oulu projekt keretében nyilvános hotspotokkal kötötték össze, amelyeket a város lakói és a turisták is ingyenesen használhatnak.

Rontja ugyanakkor az UMA jövőbeni sikerének esélyeit, hogy folyamatban van egy per a Teles nevű német SkyDSL-szolgáltató és a Nokia között. A német vállalat ezenkívül beperelte az AVM nevű hardvergyártó céget és az 1&1 nevű szolgáltatót is. A Teles korábban szintén pert indított a Cisco és a Quintum ellen is. A vád minden esetben szabadalomsértés volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #1
    mit szól ehhez UMA Thurman? [i]hihi