Berta Sándor

Újraélesztik az amerikai digitális riasztórendszert

Az amerikai kormány újra életre hívja a hidegháború végén befagyasztott programját, amelynek célja a lakosság tájékoztatása minden lehetséges eszközzel a katasztrófák, terrortámadások vagy háború esetén.

A rendszer ötlete még 1951-ből, Harry Trumantól származik. Az elnök azt akarta, hogy az amerikaiak pontos tájékoztatást kapjanak ha megindul egy szovjet rakétatámadás. Az előírások szerint a rendszert csak az elnök hozhatta működésbe és az adást minden amerikai televíziónak és rádiónak továbbították. George W. Bush most elrendelte a gyakran tesztelt, de a valóságban soha sem használt berendezések újraélesztését és az elavult berendezések korszerű készülékekre való lecserélését. A munkával a Federal Emergency Management Agency-t (FEMA) bízták meg. A szervezet a fejlesztéseket a belbiztonsági minisztérium megbízásából végzi el. A beruházásnak 2007 végéig be kell fejeződnie.

Az elképzelések szerint az újraélesztett rendszer a jövőben háború, járványok, terrortámadások, katasztrófák és más vészhelyzetek esetén figyelmezteti majd a közvéleményt. Az újjászülető rendszer alapjait digitális berednezések, számítógépek és mobil készülékek képezik majd. "A FEMA együttműködik az Association of Public Television Stations (APTA) nevű szakmai szervezettel is. Mi 1,1 milliárd dollárral támogatjuk a fejlesztéseket és így 176 amerikai televízióadó válik teljesen kompatibilissé az új riadólánccal" - nyilatkozta John Lawson, az APTA vezetője. A beruházás összköltségei Aaron Walker, a FEMA szóvivője szerint elérhetik az 5,5 milliárd dollárt, az éves karbantartásokra egymillió dollárt szánnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #1
    Duma, csak kell megint valami magyarazat. A hulye is tudja, hogy a nagyhatalmak kozott mar akkora a feszultseg, hogy 1-2 even belul osszeugranak.