MTI

2008-ban is leépítést tervez a Deutsche Telekom

Éles bírálattal illette a ver.di német szakszervezeti szövetség a Deutsche Telekom személyzeti vezetőjének azt a kijelentését, amely szerint a cég 2008 után újabb létszámcsökkentésre készül, miután 2008 végéig már 32 ezer fős munkahelycsökkentést jelentett be korábban.

Heinz Klinkhammer a Handelsblattnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a 2008 utáni létszámcsökkentés oka az interneten alapuló hálózatok kiépítése. Ezek az úgynevezett következő generációs NGN-ek kevesebb műszaki személyzetet tesznek szükségessé, ezért - mint mondta - a létszámcsökkentést 2008 után is folytatni kell. A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség között már létrejött az első megállapodás a német távközlési cég tervezett létszámcsökkentéséről. A cég 2008 végéig összesen 32 ezer alkalmazottjától akar megválni: a leépítéseknél leginkább a vezetékes ágazat, a T-Com érintett, ahol 20 ezer állást akarnak megszüntetni.

Az érdekegyeztetés keretében április 1-ig ebből 3680 álláshelyet építettek le. Szeptember 1-ig további létszámcsökkentéseket akarnak végrehajtani, erről még tárgyalnak. Ugyanakkor a nagysebességű internet-szolgáltatásban 5 ezer új munkahely létesítésére tett ígéretet a Deutsche Telekom. Június elején megegyezés született a Deutsche Telekom németországi bérvitájában a ver.di szakszervezi szövetséggel. A CDU politikus Heiner Geissler által közvetített megállapodás 3 százalékos béremelésről szól a cég 55 ezer alkalmazottja számára november 1-től. Ezen felül egyszeri 350 eurós kifizetést terveznek a dolgozók számára, míg a 47 ezer tisztségviselő 635-735 eurós egyszeri kifizetésben részesül.

A Telekom a vezetékes ágazat mintegy 110 ezer foglalkoztatottjának eredetileg ezer eurós egyszeri kifizetés ajánlott, 730 eurót készpénzben, a többit részvény formájában, ami fizetési kategóriától függően 1,4-3,5 százalékos emelést jelentett volna. A szakszervezet azonban 6 százalékos béremelést sürgetett, az utolsó béremelés dupláját. A Deutsche Telekom az elemzők várakozásával összhangban 1,08 milliárd euróra növelte adózott eredményét az idei év első negyedében az egy évvel korábbi 984 millióról. A növekedés elsősorban a mobil üzletág, s ezen belül az amerikai piac jelentős bővülésének köszönhető. A vezetékes üzletág viszont ismét gyengébben szerepelt.

Az EBITDA eredmény 5 milliárd euróra emelkedett, elemzők 4,98 milliárdot vártak. Az árbevétel az első három hónapban 3,9 százalékkal 14,8 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 14,29 milliárdról. A mobilcég, a T-Mobile 1,035 millió új előfizetőre tett szert az Egyesült Államokban a márciussal végződött első negyed évben, 379 ezerre Nagy-Britanniában és 284 ezerre Németországban. Globálisan 1,2 százalékkal 87,7 millióra nőtt a mobil ügyfelek száma. A Deutsche Telekom magyarországi leányvállalatában a Magyar Telekomban többségi részesedéssel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!