SG.hu

Elektronikus cégjegyzék Észak-Rajna-Vesztfáliában

2006 nyarától a legnagyobb német tartományban a cégjegyzékkel (cégnyilvántartással) kapcsolatban minden eljárást -pl. bejegyzési kérelmet, bejegyzést, információ-kérést - elektronikusan, interneten vagy e-mail útján végeznek, és megszüntetik új papírdokumentumok előállítását.

Ezáltal a bejegyzések feldolgozási ideje lecsökken, az információadás éjjel-nappal működik majd. A Siemens által kialakított rendszer révén a tartomány nemcsak a szövetségi köztársaságban, hanem egész Európában éllovassá vált, és ezzel nagy lépést tesz a közigazgatás modernizálására. Míg egy bejegyzési kérelem elbírálása a "papírkorszakban" átlagosan 27 napot vett igénybe, addig ez a jövőben egy napig sem fog tartani, az információkérések szempontjából pedig a rendszer az folyamatosan "nyitva tart" majd.

Az SBS megoldásában a cégjegyzék magja a központi adatbázis, amelyhez a cégbíróságként is működő alsó fokú (járás-) bíróságok minden munkatársa hozzáférhet, és így végezhet el minden ügyintézői műveletet, beleértve közlemények eljuttatását a nyomtatott sajtó részére, illetve számlál előállítását. Az elektronikus archívumba már korábban betöltötték a korábban használt papír-cégjegyzék tartalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!