MTI

Az amerikai külügyi tárca nem bízik Lenovo gépeiben

Nem fogja bizalmas munkavégzésre használni az amerikai külügyminisztérium a kínai Lenovo cégtől nemrég vásárolt 16 ezer személyi számítógépet, hogy ne veszélyeztesse a kormány információs és távközlési csatornáit.

A tárca kongresszusi nyomásnak meghajolva döntött így a The Washington Post pénteki beszámolója szerint. Az intézkedés a Kína-ellenes héják győzelmét jelenti egyes sajtóértékelések szerint.

Frank Wolf republikánus párti képviselő, a tárca pénzügyeit felügyelő albizottság elnöke a minap határozottan bírálta a 16 ezer számítógép megvásárlását, amelyből tudomása szerint kilencszázat kifejezetten abba a biztonsági hálózati rendszerbe szántak, amely az Egyesült Államokat összeköti külföldi nagykövetségeivel és a nagyköveti rezidenciákkal szerte a világon. Wolf a sajtónak nyilatkozva "félelmetesnek" nevezte Kína kémkedési törekvéseit. Szavai szerint egyáltalán nem titok, hogy a kínai hírszerzés első számú célpontja az Egyesült Államok. "Egyetlenegy amerikai kormányzati szervnek sem kellene vásárolnia tőlük" - jelentette ki.

A Lenovo - a világ harmadik legnagyobb személyi számítógép gyártója - tavaly megvásárolta az IBM számítógépgyártó részlegét és a főhadiszállását Kínából az Egyesült Államokba helyezte át. A Lenovo cég 28 százaléka a kínai állam tulajdona, míg az IBM részesedése még mindig 13 százalék. A tárca által az idén megvásárolt 16 ezer komputert a Lenovo észak-karolinai és mexikói üzemeiben szerelték össze.

Richard Griffin külügyi államtitkár-helyettes levelében arról biztosította a képviselőt, hogy a kormány biztonsági szakértői a gépeket csak a nem titkos hálózati rendszerbe javasolták, a tárca pedig megváltoztatja közbeszerzési eljárását, tekintettel a szállító cégnél bekövetkezett tulajdonosváltásra.

Jeffrey Carlisle, a Lenovo kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke a sajtónak nyilatkozva leszögezte, hogy a számítógépek nem jelentenek semmiféle biztonsági kockázatot. Hangsúlyozta, hogy a résztulajdonos kínai kormányzati szerv nem szól bele a cég stratégiájának az alakításába vagy a döntésekbe és az igazgatótanácsba sem nevez ki senkit. "Nem vagyunk állami vállalat" - tette hozzá az alelnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sennatti #10
    A saját szar windózukat rakják fel! Ebben sem bíznak?
    Sztem üldözési mániájuk van!
  • szombi #9
    Jórészt én is részt vettem a Fidesz új laptopjainak telepítésénél,
    ahol ghostolással ment fel minden. Biztonsági okokból mi is csak egy belső ,,bizalmastól''
    kapott DVD-t használhattunk a telepítésél, ott legalább figyeltek erre.
  • oneman #8
    "KIK foglakoznak azzal hogy előre rádobjanak titkos patíciót+vmi szutyok oprendszert?"

    nem nagy kunszt ezt sorozatgyártásban megcsinálni... szerinted a többi gyári oprendszert hogyan rakják fel a gépedrre?
    ghostolással stb... ugyanígy ezt is meg lehet csinálni
  • tomo #7
    IBM pl :)
    ez fícsőr!
  • Cleawer #6
    no igen ,amikor én vettem gépet ,a legelsőt, rögtön letisztítottuk szépen.A kiemelten fontos kotmányzatnál miért nem csinálják ezt meg? utána eszembejutott hogy 16000 ről lenne szó...

    KIK foglakoznak azzal hogy előre rádobjanak titkos patíciót+vmi szutyok oprendszert?
  • tomo #5
    elore telepitett oprendszer, titkos particio, ilyesmik jellemzik a lenovo gepeit.
  • Cleawer #4
    egy számítógép mennyiben befolyásolja a biztonságot?mit befolyásol az hogy ki rakta össze?nem nagyon értem a logikájukat
  • tomo #3
    lehet, hoyg ugy gondoltak, hogy van még x gyarto akitol vehetnek cuccot és amerikai fenhhatosag ala tartoznak. igy leszartak az ibm et.

    mondjuk az jo kerdes, hogy egyaltalan lett volna joguk beleavatkozni egy fuggetlen ceg eletebe/dontesebe (ibm).
  • concrete #2
    DE ha nemzetbiztonsági kockázatként értékelik a kialakult helyzetet, AKKOR MEG miért nem akadályozták meg állami támogatással a céget az eladásban? jah az pénz?
  • tomo #1
    az amerikaiaknak van eszuk. nem biznak a kulfoldi cuccban.

    hat mi magyarok akkor miert hasznalunk draga windozokat az allamapparatusban? miert bizunk meg benne?
    talan nem kéne...