Berta Sándor

60 millió kínai blog lehet 2006 végén

A Tsinghua Egyetem kutatóinak becslése szerint 2006 végére elérheti, sőt meg is haladhatja a 60 milliót a kínai online naplók száma.

Jelenleg Kínában 37 millió regisztrált blogot tartanak nyilván és ezeket körülbelül 16 millió felhasználó üzemelteti. A 2002 óta működő és a legnagyobb kínai blogoldalnak számító Booke portál munkatársai naponta 100 000 új online naplót regisztrálnak. "Amennyiben elérjük a 60 milliós határt, az azt jelentené, hogy az országban internetező emberek fele elmondja a véleményét a világhálón" - nyilatkozta Zhang Xiaorong, a Booke stratégiai fejlesztésekért felelős igazgatója.

A Tsinghua Egyetem kutatóinak becslése kitér arra is, hogy amennyiben megmarad a jelenlegi növekedési ütem, akkor 2007-re a kínai blogok száma elérheti, de akár meg is haladhatja majd a 100 milliót. A kínai blogerek azonban nem nevezhetők túlzottan aktívnak. Csupán kilenc százalékuk frissíti rendszeresen naplóját, 35 százalékuk hetente 4-6 alkalommal publikál, míg 35 százalékuk csak heti 1-2 alkalommal tölti meg új tartalommal az oldalát - derül ki az Internet Society of China nevű társaság felméréséből.

A blogok, bár a jelentőségük egyre nő, mégsem számítanak kivételezett helyeknek, ugyanúgy működik rajtuk a internetcenzúra. Amennyiben valaki tiltott fogalmakról (Tibet, demokrácia stb.) ír, nem sok jóra számíthat és az a minimum büntetés, hogy egy időre pihentetik a naplóját. Azonban úgy tűnik, hogy még ez sem képes megakadályozni a blogok térhódítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!