Berta Sándor

Politikailag korrekt kínai online lexikon

Az új szolgáltatásban ugyan bizonyos szavakra felesleges rákeresni, lévén nem tartalmaz semmilyen politikailag inkorrekt tartalmat, ám ettől függetlenül azt remélik a készítők, hogy lehet olyan sikeres, mint a Wikipedia.

A Wikipedia népszerű szabadon hozzáférhető internetes lexikon használatát blokkolják a helyi lakosok számára a kínai hatóságok. Az emiatt egyre nagyobb mértékben jelentkező tudásszomj csillapítására döntöttek úgy a Baidu.com nevű kínai keresőt üzemeltető cég vezetői, hogy ők is létrehoznak egy kínai online lexikont. A legnagyobb különbség a Wikipedia és a Baike között, hogy minden felhasználónak regisztráltatnia kell magát és a hozzászólásokat mindig ellenőrzik és ha kell, cenzúrázzák a moderátorok.

Ennek köszönhetően soha nem szerepelhet olyan anyag a lexikonban, amely tartalmazza akár csak egyetlen egy alkalommal is például a demokrácia vagy a Falun-Gong (egy betiltott vallási szervezet) szavakat. Aki vét a szabályok ellen, azt a rendszer úgy bünteti meg, hogy egy ideig blokkolják az oldalhoz való hozzáférését. Ez alól nem kivételek a külföldi felhasználók sem. Ezektől az intézkedésektől függetlenül azonban a Baike készítői azt remélik, hogy a növekvő szókincskészlet miatt egyre keresettebb lesz az új lexikon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #2
    Én arra vagyok kiváncsi, mikor tesznek le itthon a vezetők a hülyeségeikről.
  • hehehehe #1
    ezek se normalisak ott...kivancsi vagyok mikor tesznek le a hulyesgeikrol.