SG.hu

Lassan terjednek a mobilalkalmazások

Egyre több készülék lenne alkalmas a WAP-ra és GPRS-re épülő megoldásokra, de az intézményi mobilalkalmazások terjedése lassú.

A BellResearch a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező intézmények körében vizsgálta a mobiltechnológiára épülő kommunikációs alkalmazásokra használható készülékek állományát, továbbá a megoldások hasznosságának megítélését és a szolgáltatások használatának elterjedtségét. Legalább egy darab aktív SIM-kártya a 16 ezer hazai közintézmény 57 százalékánál található, a "mobilozó" sokaságot 9400 szervezet jelenti. WAP kezelésére alkalmas mobilkészülékkel ennek a körnek kicsivel kevesebb mint kétharmada, összesen mintegy 6100 intézmény rendelkezik.

GPRS alapú adatátvitelre alkalmas telefont a szervezetek fele [több mint 4900 közintézmény] használ. A technológia elterjedtsége egy év alatt 10 százalékkal nőtt; a központi költségvetési forrásokból finanszírozott körben a legmagasabb [60 százalékos], míg az oktatási szegmensben csak nagyjából minden harmadik szervezetre jut GPRS-képes telefon. Az elemzők becsléseit a múlt évi adatokkal öszszevetve a készülékek száma 12 hónap alatt több mint harmadával gyarapodott - a hazai intézményeknél már több mint 37 ezer, adatátvitelre alkalmas mobiltelefon üzemel.


A BellResearch elemzői a mobil-adatátvitel elterjedtségét is vizsgálták. A kutatási eredmények szerint a SIM-kártyával rendelkező hazai közintézmények 12 százaléka, összesen 1100 szervezet folytat adatkommunikációt mobiltelefon és valamely hordozható számítástechnikai eszköz [laptop, kéziszámítógép stb.] segítségével. Az elterjedtségi arány az egy évvel korábbi helyzethez képest nem változott számottevően; az infokommunikációs területeken élenjáró központi költségvetési szegmensben is csak 26 százalékra tehető, míg a legnagyobb lemaradással az egészségügyi szféra küzd.

Mobilirodai szolgáltatásról - amelynek keretében az alkalmazottak telefonjuk, illetve kéziszámítógépük segítségével elérhetik az intézményi levelezőrendszert és a csoportmunka-alkalmazásokat - a hazai közszféra telekommunikációs kérdésekben illetékes döntéshozóinak a fele hallott. Az arány jelentősen emelkedett ugyan az egy évvel korábban rögzített adatokhoz képest, a nem megfelelő tájékozottság azonban még a kiemelt helyzetű központi költségvetési körben is az intézmények harmadánál érhető tetten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    a WAP bukta, a GPRS drága. Miről besélgetünk?

    Irtam WAP-ra alkalmazást, ma is használják. Az első wap szabvány durván el volt baszva, de a második sem életképes. Nem is csoda, hogy senki semmit nem fejleszt rá.

    A GPRS internet nevetségesen drága, és a telkók üzletpolitikájának megfelelően (a fazsért engednék az árból. Most nekem ingyen van, ha meg elkezdenék használni, akkor infrastruktúrát kéne fejleszteni = költség) nincs is kilátás a javulásra.
    Talán a WLAN alapú készülékek emberibb méretű kijelzővel (p900, nintendo) esélyesek