SG.hu

Mobiltelefónia az intézményeknél

Százból 57 hazai közintézmény rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel, a növekedés üteme 2005-ben jelentősen elmaradt az üzleti piacétól.

A BellResearch friss kutatási eredményei szerint a mintegy 16 ezer költségvetési forrásokból gazdálkodó magyarországi intézményből 9400, azaz vizsgált szervezetek 57 százaléka rendelkezik legalább egy darab mobiltelefon-előfizetéssel a szolgáltatók valamelyikénél. A fő szegmensek között jelentősek az elterjedtségi mutató eltérései: míg a központi forrásokból gazdálkodó körben közel teljes az ellátottság [itt a penetráció 96 százalékos], és az önkormányzati, illetve az egészségügyi főágban is jóval átlag feletti az arány, addig az oktatási szférában csupán minden harmadik intézménynél található előfizetés.

A tevékenységcsoport szerinti bontásban a sor elején az általános központi közigazgatás - jellemzően nagy létszámú és több telephelyes - intézményei, valamint a felsőfokú oktatás és a fekvőbeteg-ellátás állnak. A legrosszabb az alapfokú oktatás ellátottsága [csupán 30 százalék], de 55-57 százalékos mutatóval a "sereghajtókhoz" tartozik az egyéb [nem középfokú] oktatási kör, illetve a sport-kultúra-szórakozás tevékenységi csoportja is.


Az előfizetést fenntartó intézmények legnagyobb része [több mint fele] az önkormányzati finanszírozású körből kerül ki, köszönhetően a szegmens nagy méretének és a viszonylag magas elterjedtségi aránynak. Bár az oktatási szféra az alapsokaság jelentős részét, 42 százalékát teszi ki, a mobiltelefonnal rendelkező körhöz viszont csak 25 százalékkal járul hozzá. A központi költségvetési főág "szelete" kicsi, mindössze 6 százalékos, az egészségügyé 17 százalékra tehető.

A használatban levő SIM-kártyák szegmensek közötti megoszlása az átlagos előfizetésszám eltéréseiből adódóan az előbbitől nagymértékben különböző képet mutat. Az előfizetések legnagyobb része, bő kétötöde az önkormányzati intézményeknél található ugyan, és az egészségügy is hasonló, 18 százalékos arányt képvisel, azonban a SIM-kártyák 27 százaléka tartozik a központi szegmenshez, míg nagyjából csak minden tizedik jut az oktatásra.

Az intézményi mobilpiac az elmúlt időszakban nem tudta lemásolni az üzleti piac évek óta tartósan kétszámjegyű állománybővülését - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Egyedül az oktatási szférában történt jelentősebb bővülés, azonban ez a szegmens még mindig jókora lemaradással küzd a többihez képest. Az előfizetéssel rendelkezők körében az egy szervezetre jutó SIM-kártyák átlagos száma szintén alig haladja meg az előző évit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!