Specker Balázs

Dániában is pellen­géren az iTunes

Egyre nehezebb az Apple dolga Európában. A franciák másolásvédelem ellenes fellépését követve a dánok is a sarkukra álltak, és hasonló szabályzáson törik a fejüket.

A Maersk óriáskonszern és az ország legnagyobb telekommunikációs cégének számító TDC szí­ve­sen látna egy ilyen jellegű szaba­dabb DRM-et (Digital Rights Management - digitális jogkezelés). A két céget nem­csak otthonában, hanem egész Európában is a legnagyobbak között tartják szá­mon, ráadásul mindkettejük érdekelt az online zeneértékesítésben.

A média most arra figyel, vajon hogyan befolyásolja majd a francia törvényhozás az Apple tevékenységét. A vállalat birtokolja a világ legnépszerűbb online zeneszolgáltatását és a rendkívül sikeres iPod lejátszót is. A franciák (és most már a dánok is) azt szeretnék elérni, hogy az iTunes és az iPod közötti szoros kapocs lazuljon és a zeneboltból letöltött számok más gyártók eszközein is meghallgathatók legyenek. Az Apple azonban úgy véli ez nem más, mint államilag támogatott kalózkodás. Egy ilyen jellegű változás mindenképpen versenyhelyzetet teremtene a piacon, tehát érthető, hogy a vetélytársak örömmel fogadták a kezdeményezést.

"Arra kérnénk politikusainkat, hogy kövessék a francia példát, mivel így a lehető legkönnyebben vehetnének zenét a felhasználók. Végeredményben ez nagyobb eladásokat jelentene minden zenebolt számára" - nyilatkozta Henrik Olesen a Maersk-tulajdonú Dansk Supermarked termékmenedzsere a dán Politiken.dk oldalán. "Támogatunk egy ilyen - a franciákéhoz hasonló - megoldást, mivel a vásárlók előtt több lehetőség nyílna meg a zenevásárlásra" - fogalmazott Gert Rieder, a TDC vezérigazgatója.

Jelenleg a másolásvédelem kijátszása bűncselekménynek számít Dániában. Brian Mikkelsen dán kulturálisminiszter szerint a problémát érintő törvény 2007-ben kerül majd bevezetésre. Mikkelsen bízik abban, hogy a DRM lazább értelmezését több lemezkiadó is támogatja majd - írja az Ars Technica.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xSomebody #5
    Gondolkozzál már.
    Ha feloldható lenne a másolásvédelem, akkor szabadon lehetne terjeszteni ingyér, király pírtupír hálókon. Akkor hova lyukadtunk ki?
    Egyébként az Apple is könnyebben belemenne, ha lenne még olyan lejátszó, ami támoogatja a védett AAC-ket. De nem.
  • Gerygrey #4
    Az apple szerint tehát, ha én letöltök pénzért(!) egy zenét az iTunesról, és azt nem ipodon hanem mondjuk a telefonomon hallgatom meg, azzal szerzői jogot sértek? Na gratulálok, kapják be a nagy szőrös digitális harci lóf***t. Még egy ok hogy soha a büdös életben ne adjak pénzt zenéért, ezeknek?
  • Dzson #3
    iPod = hype. Amikor akartam mp3 lejátszót venni, azt hallgattam meg elsőnek, majd megnéztem az érintőszenzoros vezérlést, és arra a következtetésre jutottam, hogy a hangja középkategóriás, a zsebemben pedig lehetetlenség a hangerőt állítgatni pl. mozgó járművön, és egy nagyobb eséstől annyi a merevlemeznek benne. A mini, nano, shuffle meg irreálisan drága a minőséghez és a szolgáltatásokhoz képest.
  • assdf #2
    Nem tudom én ezt a csajt bevállalnám a képen
  • mixam #1
    Jó, hogy van olyan hely, több is ahol a politikusok előbbre helyezik a nemzeti érdeket, a multik segginek nyalogatásánál. Sajnos Magyarország nem Dánia, itt egy is zsebcsúszópénzért a saját anyjukat eladnák a politikusaink.