Napi Online

Nem töltögetik a közadatkeresőt az intézmények

Annak ellenére, hogy az eInfoSzab Iroda tavalyi tervei szerint mostanra 130 intézménynek kellett volna kereshetővé tennie dokumentumait az érdeklődők számára, mindössze három szervezet tette meg ezt.

A közérdekű adatok megismerhetőségéhez és terjesztéséhez való alapvető jog érvényesülése érdekében a parlament 2005. július 4-én elfogadta a 2005. évi XC. számú, "az elektronikus információszabadságról" szóló törvényt, amely idén január elsején lépett érvénybe a központi költségvetési szerveket, az országos hatáskörű költségvetési intézményeket, az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező köztestületeket kötelezve.

Bár a törvény előírása szerint a közfeladatot ellátó intézményeknek elektronikus úton bárki számára - személyazonosítás és adatigénylési eljárás nélkül, folyamatosan és díjmentesen - elérhetővé kell tenniük az intézményük honlapján és az egységes közadatkereső rendszerben a közérdekű adatok törvényben meghatározott körét, az intézmények - három kivétellel - nem tesznek eleget a törvény előírásainak. A törvény hatálya alá közel 16 ezer intézmény tartozik. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a törvény végrehajtása érdekében létrehozta az eInfoSzab Irodát, hogy a kötelezett intézményeket feladatuk elvégzésében támogassa. Az iroda honlapjáról letölthető dokumentum szerint idén januártól már 130 intézmény dokumentumainak kellene kereshetőnek lennie.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter egy 2004. októberi konferencián úgy vélekedett, hogy az elektronikus információszabadságról szóló törvényre a társadalom bizalmának visszaszerzése céljából van a legnagyobb szükség, mert a rendszerváltás óta eltelt idő alatt ezt a bizalmat a politikai elitnek nem sikerült megszereznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!