SG.hu

Elektrotechnikai reklámok kiállítása

Az évtizedek folyamán megváltoztak a reklámozás módszerei és eszköztára, a plakátokon megjelenő grafikai stílus, a megjelenítést befolyásoló művészeti irányzatok, illetve hatást gyakorolt a reklámra az éppen aktuális politikai helyzet is, de a cél mindig ugyanaz maradt: megnyerni a fogyasztót.

A Magyar Elektrotechnikai Múzeum most készülő új, időszaki kiállításán a villamosipari cégek közel egy évszázados reklám múltját követhetjük nyomon korabeli plakátok tükrében, de más reklámeszközök is helyet kapnak, mint szórólapok, katalógusok, gyufásdobozok, bélyegek, ajándéktárgyak, képeslapok. A tárlatot színesítik a plakátokon reklámozott műszaki termékek kiállított eredeti darabjai. Válogatás látható a Magyar Nemzeti Filmarchívum és Sas István filmrendező reklámfilmjeiből is.


A bemutatott plakátok különlegessége, hogy műszaki, technikatörténeti értékük mellett valódi művészi alkotások, melyeken nyomon követhetők a 20-ik század stílus irányzatai. A Tungsram, Osram, Siemens, Philips, AEG, Orion, Videoton stb. plakátjai ma már művészettörténeti jelképekké is váltak. A bemutatott közel 60 darab eredeti plakát, 100 darab képeslap - melyek csak töredékei a múlt század reklám termésének- a bizonyítéka annak, hogy Magyarországon az "ipari" reklámgrafika fontos szerepet töltött be a társadalom kommunikációs rendszerében.

A kiállításhoz szakmai anyaggal hozzájárult a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Közlekedési Múzeum, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az Elekthermax archívuma, a Tungsram gyűjtemény, Bedő József, Gyökér István, Sitkei Gyula magángyűjtők, valamint Sas István filmrendező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!