SG.hu

8%-kal javult a HP árbevétele

A HP ma nyilvánosságra hozta 2006. január 31-én zárt első pénzügyi negyedévének eredményeit.

A vállalat 22,7 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 6%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 8%-kal) magasabb a 2005 első negyedévi értéknél. A Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,5 milliárd dollár volt az első negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 42 dollárcentet tett ki - szemben az egy évvel korábbi 32 centtel.

"Terveinknek megfelelően tovább erősítettük a HP pozícióját és sikerült javítanunk az ügyfélkiszolgálás színvonalán is" - nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. "A legtöbb divízióban és földrajzi térségben egyenletes növekedést értünk el, cash flow-nk is kedvezően alakult, és fegyelmezett költséggazdálkodást valósítottunk meg. Bár kemény munka áll még előttünk, már kezdjük látni az eredményeket."

Az asztali és a noteszgépek forgalma 1 illetve 26%-kal élénkült az előző év megfelelő adatához képest. A kéziszámítógépekből származó árbevétel 6%-kal emelkedett. Az otthoni felhasználásra szánt PC-knél 18%-os forgalomjavulás figyelhető meg 2005 első negyedéve óta. A magánfelhasználóknak szánt hardverek forgalma 1%-kal növekedett az előző év megfelelő időszaka óta. Ez a többfunkciós eszközök eladott darabszámában megfigyelt 20%-os erősödésnek köszönhető. Az üzleti célú hardverek árbevétele 6%-kal nőtt 2005 első negyedévével összehasonlítva. A HP 36%-kal több színes lézernyomtatót és 40%-kal több többfunkciós nyomtatót adott el, mint 12 hónappal korábban. A kellékanyagok forgalma 11%-kal emelkedett.

A szabványos szerverekből származó árbevétel 6%-kal növekedett. A hálózati tárolóeszközök forgalma 4%-kal, az üzletileg kritikus (business-critical) rendszerek forgalma pedig 1%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. A technológiai szolgáltatások 2%-kal, a menedzselt szolgáltatások illetve a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 1-1%-kal kevesebb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az árfolyamhatást korrigálva a HPS árbevétele 3%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. Az OpenView szoftver eladásából 34, az OpenCall szoftver értékesítéséből pedig 19%-kal több árbevétel keletkezett, mint egy évvel korábban. A vállalat az első negyedéven zárta le a Peregrine Systems akvizícióját, és kibővítette a felvásárolt vállalat eszközeivel és szolgáltatás-felügyeleti komponenseivel a HP OpenView szoftverportfóliót.

A HP 12 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 11,9 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 30 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet. A cég 22,4 és 22,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2006. pénzügyi év második negyedévében, előrejelzésük szerint 2006. teljes pénzügyi év árbevétele várhatóan 90 és 91 milliárd dollár között alakul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!