SG.hu

Magyar-horvát informatikai együttműködés

A magyar-horvát közös kormányülésen sor került egy informatikai együttműködési megállapodás aláirására.

2006. január 26-án Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá horvát partnereivel a magyar-horvát közös kormányülés keretében. A megállapodást horvát részről Dragan Primorac informatikáért felelős tudományos, oktatási és sportminiszter valamint Bozidar Kalmeta a hírközlésért felelős tengerügyi, idegenforgalmi, közlekedési és fejlesztési miniszter írta alá. A megkötött informatikai együttműködés három fő területre terjed ki: a kétoldalú IT kapcsolatok továbbfejlesztésére, a nemzeti kisebbségek információs társadalomba való integrálásának elősegítésére, valamint az üzleti kapcsolatok élénkítésére a két ország között.


A tárcaközi együttműködési megállapodás a nemzeti kisebbségek információs társadalmának fejlesztését célzó regionális programok elmélyítését és kiszélesítését, a határmenti IT projektek kidolgozását és megvalósítását irányozza elő. A megállapodás a kétoldalú kapcsolatok kereteként több területen is elősegítheti a konkrét együttműködések kialakítását. Így lökést adhat a szorosabb infokommunikációs ágazati együttműködés kialakításának és a technológiai stratégiák összehangolásának az EU i2010 kezdeményezése alapján. A magyar akadémiai hálózat Pécs-Eszék közötti száloptikai összeköttetése révén pedig tovább fejlődhetnek a két ország közötti gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatok, és fontos szerepet játszhat a horvátországi magyar kisebbség és a magyarországi horvát kisebbség anyanyelvének, kultúrájának megőrzésében is.

A kétoldalú kormányzati kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt prioritás az info-kommunikációs üzleti kapcsolatok fejlesztése is. Jelentős érdeklődés tapasztalható a távközlési piacokon való alternatív szolgáltatói megjelenésre, valamint az informatika kis- és középvállalkozások üzleti együttműködésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    nagyon helyesen, magyarországnak élen kell járnia a hazánk területén élő kisebbségek támogatásában, mert csak így várhatjuk el, igy van jogalapunk ugyanezt kérni a szomszéd országokban élő nagyságrendekkel több magyar érdekében.
  • szombi #1
    Mi építünk eMagyar pontot a horvátoknak a magyarlakta településeken,
    de ők nem építenek eHrvatska pontokat nálunk a horvátlakta helyeken.
    Ugyanakkor a magyarországi kisebbségi települések rengeteg plusztámogatást kapnak tőlünk...