Napi Online

Nő a hazai online álláskeresők száma

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az online álláskereső szolgáltatások regisztrált felhasználóinak a száma, jelenleg mintegy 300 ezren használják aktívan ezeket a weboldalakat. Többek között ez hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) kerekasztal-beszélgetésén.

Az internet-hozzáférések további terjedése várhatóan nemcsak a felhasználók számát növeli majd, de kiterjeszti az online álláskeresést a munkaerőpiac alsó szegmenseire is. Az MTE által szervezett beszélgetésen részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy a közeli jövőben nő az online álláskereső szolgáltatások regisztrált felhasználóinak száma, amely jelenleg 300 ezer körüli. Arról azonban vita alakult ki, hogy a folyamatosan erősödő felhasználói igényeket hosszabb távon hány álláskereső weboldal fogja majd kiszolgálni.

Az online álláskeresés az elmúlt néhány évben a hazai internet egyik leggyorsabban fejlődő szegmensévé vált, tömegével jöttek létre az e területtel foglalkozó kisebb-nagyobb site-ok. Nagy György Miklós, a nemrégiben a Sanoma Kiadó online portfóliójába bekerült Profession.hu vezetője szerint azonban a közeli jövőben a piac koncentrálódása várható, és hosszabb távon mindössze két jelentős szereplő harcára kell számítani. A fontos szereplők várható számával a részt vevők közül többen nem értettek egyet, ám a várható koncentrálódás tényéről egyetértés alakult ki.

Ugyancsak egyetértettek a vitázók abban, hogy nem várható az egyes szakmákra, szakterületekre koncentrálódó álláskereső weboldalak szaporodása, mivel a magyar piac ehhez túl kicsi. "Általánosságban elmondható, hogy csomó dolog, ami a cseh vagy a lengyel piacon például működik, nálunk egyáltalán nem megy" - fogalmazott Buda Szabolcs, a Jobpilot vezetője. Ebben rendkívül fontos szerepe van a földrajzi mobilitás szinte teljes hiányának, az ország túlzott Budapest-központúságának, illetőleg a magyar munkakeresők nemzetközi mércével mérve rendkívül alacsony idegennyelv-ismeretének.

Ez utóbbi tényező fontosságát hangsúlyozta vitaindító előadásában Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. fejvadásza is, aki szerint a magyar munkavállalók nyelvi hiányosságai rendkívül hátrányos helyzetbe sodorják őket az egyre nemzetközibbé váló munkaerőpiacon, és ezt a hátrányt az online álláskereső szolgáltatások sokasága sem fogja tudni kiküszöbölni. Lukács rámutatott arra, hogy jelen pillanatban elsősorban az úgynevezett "fehér galléros" munkavállalóknak van esélyük az interneten állást találni.

Míg a felső vezetői pozíciókra leginkább a hagyományosnak mondható úton, fejvadász cégek segítségével keresnek jelölteket, addig a munkaerőpiac alsó, ám legszélesebb szegmensét kitevő fizikai munkákra továbbra is a nyomtatott hirdetések útján lehet a legkönnyebben megfelelő embert találni. A résztvevők szerint az internet-hozzáférések terjedésével mindez változni fog: a nagyobb elérés lehetővé fogja tenni, hogy a későbbiekben az úgynevezett "kék galléros" munkavállalók bekerüljenek az online-állásoldalak adatbázisaiba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!