Specker Balázs

Kémszoftver-ellenes liga a Yahoo vezetésével

A Yahoo több internetes óriáscéggel karöltve olyan programot indított útjára, amellyel szigorúbb keretek közé kívánják szorítani a spyware- és adware-terjesztők tevékenységét.

A Yahoot már többször kérdőre vonták kéretlenül felbukkanó hirdetésekkel kapcsolatos üzletei miatt. Több mint két évvel ezelőtt dollármilliókat söpört be azzal a cég, hogy adware-terjesztőknek adta el kereső hirdetéseit. Másfelől a keresőóriás olyan ingyenes eszközöket is kínál, amelyek segítik a felhasználót, hogy könnyebben megszabadulhasson ezektől a kéretlen szoftverektől.

A most induló Trusted Download Program (megbízható letöltési program) célja, hogy a jövőben a szoftverfejlesztők világosabban tájékoztassák a felhasználókat arról, hogy mit is töltenek le gépükre - áll a programot vezető TrustE nonprofit szervezet sajtóközleményében. Emellett azt is igyekeznek elérni, hogy a jövőben könnyebben lehessen eltávolíthatóvá ezeket az alkalmazásokat. "Ez talán véget vethet a kéretlenül felbukkanó hirdetéseknek" - bizakodott Fran Maier, a TrustE vezérigazgatója a Business Week oldalán.

Azok a cégek, amelyek nem műkődnek együtt a szabályzattal könnyen a közreműködő cégek tiltólistáján találhatják magukat. A program támogatói között a Yahoo mellett olyan más nagy internetes óriááscégek is szerepelnek, mint a Verizon vagy a Time Warner tulajdonában lévő America Online. "A Yahoo elszánta magát, hogy megtagadja azokkal a vállalatokkal a partneri viszonyt, melyek nem hajlandóak az együttműködésre" - nyilatkozta Doug Leeds, a Yahoo termékek jogtisztaságáért felelős alelnök.

Ám a Yahoo vezette kezdeményezés sikere távolról sem tűnik ennyire biztosnak. Hiába rögzítették 22 oldalon a követelményeket, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés az ügyben. Például az sem tisztázott, hogy tájékoztatást milyen módon kell megfogalmazniuk a cégeknek. Egy potenciális vásárló minden bizonnyal sokkal elnézőbb lesz egy hirdetést támogató szoftverrel szemben, mint egy olyan alkalmazással, amely online tevékenységét követi nyomon és felbukkanó ablakot jelenít meg számítógépén. Ben Edelmann adware kutató szerint az ördög a részletekben lakozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    én nem vagyok elnéző, mindet tiltani kell, ahogy a yahoo toolbar-t is!
    AIDS-et nekik!