MTI

Javítja jótállási jegyei szövegét a HP

A Hewlett-Packard Magyarország Kft. vállalta, hogy az általa gyártott nyomtatókhoz adott garancialevélben egyértelművé teszi az idegen kellékanyagok használatára vonatkozó szövegrészt, s ezzel megszünteti a fogyasztók megtévesztésére alkalmas helyzetet - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

A közlemény szerint a HP kötelezettséget vállalt a kifogásolt minősítések törlésére, illetve ezzel kapcsolatos nyilatkozatának közzétételére, amelyre tekintettel a Versenytanács az eljárás szünetelését rendelte el. A hivatal a HP-vel szemben folytatott eljárása során kifogásolta, hogy a társaság az általa gyártott nyomtatókhoz mellékelt garancia jegyek egy részén rendeltetésellenesnek minősítette a nem HP-gyártású kellékanyagok használatát, ami más, jogszerű tájékoztatást nyújtó útmutatók mellett is alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A Gazdasági Versenyhivatal azért indított versenyfelügyeleti eljárást a HP ellen, mert vélelmezhető volt, hogy az általa forgalmazott nyomtatók vevőinek kiadott jótállási jegyen szereplő, a jótállási igény elvesztését leíró feltételek között szerepelt az a kitétel, ami szerint a vásárló elveszíti jótállását, ha nyomtatóját nem a HP által gyártott "idegen" festékpatronnal vagy kazettával üzemelteti. E magatartás vizsgálata a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés és fogyasztó megtévesztés körében történt.

Az eljárás során megállapították, hogy a kifogásolt magatartást megvalósító jótállási jegyek, bár félreérthetően és nem egyértelmű megfogalmazásban, nem az "idegen" vagy utángyártott-utántöltött kellékanyagok használatát jelölték meg a garancia elvesztésének feltételeként, hanem csak az idegen kellékanyagok használatára visszavezethető meghibásodást. A hivatal szerint ez a magatartás nem minősülhet visszaélésszerűnek, hiszen a nyomtató gyártója nem tehető felelőssé egy más gyártó termékének használatára visszavezethető hibáért. Ezért a Versenytanács a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt nem állapíthatott meg jogsértést.

A garancia jegyek félreérthető, illetve nem egyértelmű megfogalmazása azonban a fogyasztó megtévesztésére alkalmas lehet, amelyet a versenytörvény tilt. A megfogalmazás a Versenytanács álláspontja szerint abban az esetben is indíthatta a jótállási igény elvesztésétől tartó, HP nyomtatót használó fogyasztókat a HP által gyártott kellékanyagok előnyben részesítésére, ha erre a célra egyébként más, helyettesítő termékek is alkalmasak lettek volna.

A közlemény szerint a jogsértő magatartás megszüntetése érdekében a HP vállalta: egy hónapon belül intézkedik arról, hogy az eladott nyomtatóihoz mellékelt jótállási jegyeiből, illetve a jótállási igények érvényesítését tartalmazó bármely más útmutatóból vagy egyéb dokumentumokból töröl valamennyi olyan utalást, ami a felújított, utángyártott és/vagy utántöltött nem HP gyártású festékpatronok és kazetták használatát rendeltetésellenesnek minősíti. A jogsértésnek a korábban értékesített nyomtatók fogyasztóira vonatkozó következményeinek enyhítése érdekében a HP vállalta azt is, hogy a garanciális jogokkal kapcsolatos magatartásának változására vonatkozó nyilatkozatát legalább két országos napilapban, megfelelő formában, illetve a vállalkozás weboldalán közzé teszi.

A közlemény szerint a GVH a jövőben e tapasztalatokat is figyelembe véve fogja vizsgálni a nyomtatók gyártóinak a kellékanyagok piacának befolyásolására irányuló magatartását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Sehogy. De láttam már több tízezres javítási számlát "ó'csó" lézertoner után. Kb. mindenhova jutott festék ahová nem kellett volna ...
  • szombi #2
    Magyarul: a buherált patron használata (már) nem rendeltetésellenes,
    de az ebből fakadó károkért már nem vállal garanciát a gyártó.
    Egyáltalán: hogyan hibásodhat meg ilyentől a nyomtató, ha a fúvóka(jobb esetben) a patronon van?
  • Theodora #1
    Hurrá!