SG.hu

SD-kártyára rögzít a Panasonic videókamerája

A Panasonic új SD-Videokamera termékcsaláddal bővíti meglévő digitális videokamera-kínálatát.

A termékkínálat immár négy fő kategóriából áll, a közismert 3CCD-s miniDV, a nagy zoomteljesítményű miniDV, a DVD-videokamera és az új, rendkívül kompakt, adatrögzítésre SD-memóriakártyát használó termékcsaládból. A cég közleménye szerint azért az SD-memóriakártyát választották a számos, felvételek tárolására alkalmas adathordozó közül, mert széles körben elterjedt és a további bővítés lehetőségeit hordozza.

Az SD-memóriakártya mára a félvezető alapú memóriakártya- piac egyik de facto szabványává vált - a termelési adatok alapján 40%-ot is meghaladó piaci részesedéssel - és 800 gyártó 31 termékkategóriájának több mint 4066 modelljével kompatibilis. A memória bővítése és a költségek csökkentése mellett az SD-memóriakártya a különféle formátumok alkalmazási lehetőségét is magában hordozza. Ezek egyike a professzionális adathordozóként alkalmazott P2-kártya, amely az adatok tömegtárolására és nagy sebességű adatátvitelre szolgál a professzionális műsorszórásban. Minősége alapján ezt a médiát választották az SD-memóriakártya technológiáján alapuló következő generációs adathordozóként, amelyet a közelgő 2006-os Torinói Olimpiai Játékok egyik hivatalos felvételi adathordozójaként alkalmaznak.


Panasonic SDR-S100: 3CCD-rendszer, MPEG2 felvételek SD-kártyára, Leica DICOMAR objektív, optikai képstabilizátor, 2,8"-os LCD, 3,1 megapixeles állóképek

Az SD-memóriakártya a mechanikailag leegyszerűsített szerkezetnek köszönhetően parányi, pehelykönnyű és strapabíró félvezető-alapú memóriakártya, mely - a Panasonic véleménye szerint - ideális felvételi adathordozója lehet a videokameráknak. A kicsiny érintkező rész lehetővé teszi az adatolvasó rész miniatürizálását, ebből eredően az S100 készülék teljes mérete alapján a világ legkisebb és legkönnyebb MPEG2 felvétel készítésére alkalmas videokamerája. Másrészről az adatolvasási folyamat leegyszerűsítése csökkentette az indításhoz szükséges időt, 1,5 másodperces gyors indulást téve lehetővé.

Az SD-memóriakártya üzemi hőmérsékleti tartománya az iparágban a legszélesebb, amellett, hogy mozgó alkatrész nélküli készülékek gyártására is lehetőséget nyújt. Így a legkülönfélébb körülmények között történő használatot teszi lehetővé, például autóban, a sípályán vagy bárhol, ahol várhatóan rázkódásnak van kitéve a készülék, vagy szélsőséges hőmérsékleti és légnedvességi viszonyok között. Ezért az SD-memóriakártya nagymértékben kiszélesíti a videokamera felhasználási lehetőségét.

A nemlineáris szerkesztés nem igényel kábeles összeköttetést, így széleskörű hálózati lehetőségeket és kényelmes PC-s adattovábbítást és szerkesztést nyújt. Továbbá, a mellékelt nagy adatátviteli sebességet biztosító USB 2.0 kábel használata esetén az adatok PC-re történő másolása lényegesen gyorsabb, mint más technológiát használó modelleknél. A DVD-s videokamerával ellentétben az SD-memóriakártyát természetesen nem kell lezárni, ezért könnyebben léphetünk tovább a szerkesztési lépésre. Ezt követően a "remekmű" természetesen DVD-re írható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • laci987654321 #5
    Sziasztok!
    Segítsetek!
    A véleményetekre lennék kiváncsi! Digivideokamerát szeretnék vásárolni kb olyan 80-85 ezerig! Milyet vegyek? Én főként Sonyban gondolkodok, esetleg Panasonicban! Főleg olyanokban amelyek mini DVD-re írnak! Kérlek írjatok véleményeket, esetleg tapasztalatokat! Előre is köszi!
  • noss #4
    MPEG2 ma már elavult. Már a Samsung is MPEG4-ben nyomja... http://www.sg.hu/cikk.php?cid=40654
    És különbenis, ott a legújabb H.264 (MPEG4-v10+AAC), ami a HD számára kifejlesztett új formátum. Korszerűbb a DivX-nél is!
  • mousee #3
    Nekem sony handycamam van... az 1,4 gigás minidvd-re ír... Legjobb minőségben 20 perc, sp-ben 30 perc, lp-ben 60...
  • shabba #2
    A hét eleji HwSw-es cikkben szerepeltek ezeket az értékek. Minőségtől függően 25,50,100 perc. Kár hogy MPEG-2 encodolás van csak támogatva, MPEG-4 mellett szépen lehetne növelni a felvételi időt. Persze az még tovább drágítaná hisz jóval erősebb encodec chip kell hozzá meg további lincence díjak és egyelőre még kevésbé támogatott.

    Viszont mekkora a legnagyobb kapacitású SD kártya manapság? Ahogy néztem tegnap SanDisk kínálatában Ultrából csak 512MB-os van, de max 1GB-ig van nekik termékük. Viszont flashből van egészen 8GB-ig, ahogy néztem az árakat a neten 700 dollárt kóstál egy Ultra-s 8GB-os ScanDisk. Ha lenne ekkora kapacitású SD is hasonló árszinten plusz lenne benne MPEG-4-es codec támogatás akkor már egész fasza kis cucc lenne. Főleg ha egész HDTV minőségig lehetne rögzíteni. :)
  • Athlon64 #1
    Na jó, sőt kíválló!
    De mennyi felvétel készítető egy 2Gb-os kártyára?