MTI

A legek bemutatója a berlini távközlési show

Több mint százezer szakmai látogatót várnak a szerdáig nyitva tartó berlini távközlési kiállításra, az IFA-ra (Internationale Funkausstellung), s remélik, hogy negyven ország körülbelül 1200 kiállítója több rendelést ad majd fel, mint két évvel ezelőtt (2,3 milliárd euró).

Az idei kiállítás és vásár a rekordok kiállítása: a Samsung standján látható a világ legnagyobb plazma képernyője két és fél méteres átlóval. Az Audio szaklap szerkesztősége felépíttette a világ legdrágább hifi berendezését, amely közel egymillió euróba kerülne, ha eladó lenne.

Az idei berlini IFA-n a nagy képfelbontású televízió képernyők (HDTV - High Definition TV), azaz a tűéles képek továbbítására alkalmas készülékek, illetve a lapos plazma, vagy LCD képernyők viszik el a pálmát a szórakoztató elektronikában. Változatlanul trend az áttérés az analóg technológiáról a digitalizálásra, továbbá, hogy zsinór nélkül minden összeköthető legyen mindennel. Most a mobiltelefon és a háztartási gépek összekötése van napirenden. Egyre többet tudnak a hordozható készülékek, a személyi számítógépek vagy a mobiltelefonok: televíziós programok vételére is alkalmasak.

A lapos digitális képernyők még mindig drágábbak a képcsöveseknél, de az eladott készülékek fele már az előbbi kategóriából kerül ki. A modern lapos televíziók ugyan többnyire alkalmasak már nagy képfelbontásra, de Németországban eddig még hiányoztak ehhez a műsorok. Elsőként a ProSieben és a Sat.1 lép a színre ilyen programokkal október végén, a Premiere fizetős televíziós állomás november közepén. A HDTV a kritikus tömeget valószínűleg a jövő évi németországi labdarúgó-világbajnokság idejére éri el, útját azonban szerzői jogi kérdések nehezíthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!