COMPUTERWORLD

A Windows XP-t is megfertőzheti a Zotob

A Microsoft bejelentette, hogy a múlt héten kezdődött vírusinvázió nem csak a Windows 2000 operációs rendszert érinti.

A Zotob féreg első variánsa néhány nappal azután jelent meg, hogy a Microsoft bejelentette a Windows operációs rendszereinek részét képező Plug and Play szolgáltatás legutóbb felfedezett súlyos biztonsági hibáját. Ez a sérülékenység alkalmas arra, hogy a támadók teljes mértékben átvegyék az érintett rendszerek feletti irányítást. A Zotob féreg is ezt a sebezhetőséget igyekszik felhasználni a terjedéséhez. A Zotobnak a megjelenése óta szinte minden nap bukkant fel egy-egy újabb variánsa, amelyek az eredeti kártevőhöz képest kisebb módosításokat tartalmaznak. Ezek közül az egyik például a CNN és a The New York Times informatikai rendszereiben is okozott fennakadásokat.

Az eddigi információk szerint a Plug and Play sérülékenységet kihasználó férgek csak azokat a Windows 2000 operációs rendszereket veszélyeztették, amelyek nem volt feltelepítve a Microsoft MS05-039 hibajavítása. A Microsoft azonban egy biztonsági közleményt adott ki, amely szerint a Windows XP Service Pack 1 operációs rendszerek is megfertőződhetnek a Zotob és az egyéb hasonló technikákat alkalmazó férgek révén.

Debby Fry Wilson, a Microsoft biztonsági központjának vezetője elmondta, hogy a Windows XP Zotob általi sebezhetőségéről a Symantec értesítette a céget. Wilson arra kérte a felhasználókat, hogy ha eddig még nem tették meg, akkor mihamarabb telepítsék fel az augusztusi hibajavításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alma2 #8
    Igen van pl en sem tettem fel, soha semmi virust nem kaptam meg meg neten keresztul, "hulljon a fergese" szerintem meg azok a lelkes amatorok akik otthon hasznaljak a gepuket, es azt hiszik ertenek hozza es orrba szajba telepitgetik ujra a rendszerueket hetente. mert az milyen jo es az mindent megold.Ahelyett, hogy kicsit utana olvasgatnanak, 3 windows ujra install ido alatt, olvasgatna a neten. vagy barhol mashol, netan magatol ertelmes, alkato leny lenne, megszunne a virusok 99 %-nak terjedese.Persze a lelkes amatorok koze nem tartoznak a haziasszonyok oket nem bantom :)
    hmmm, ha belegondolok meg virusirtom sincs fent.
  • janyikzs #7
    Nem rosszindulatból, de egyszer lepődsz meg, és majd bánod, hogy nem tetted fel. 1 okot írjál, hogy miért nem tetted eddig fel egyiket sem!
  • altbrucke #6
    Nekem csak az alap van fent és csodák csodája nincs semmi gondom vele:)Legyen rendes tüzfalad és virusirtód(meg nem árt ha rendesen vannak beállitva)
  • Garfield #5
    Van, aki még a SP2-t sem tette fel? Úgy kell neki, hulljon csak a férgese.
  • Pharaoh #4
    frisziteni kell és akkor az esetek 90%-ában már védett a gép.
  • cSuwwi #3
    aki még nem rakta fel az xp sp2-t az meg is érdemli.
    én is sokáig halogattam, mert sok bajom volt vele egy teszt után, de már régen sp2 kompatibilis minden progi amit használok
  • irkab1rka #2
    Demokrácia az, amikor van 10 linuxos és 1000 windowsos gép, és senkinek nem megy a net :)
  • GulaSoft #1
    Meg is érdemeljük.