Magyarorszag.hu

Az ÁSZ-jelentésről kérdezték az IHM államtitkárát

Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága kedden hallgatta meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint az Állami Számvevőszék képviselőinek beszámolóját a tárca gazdálkodását több ponton bíráló ÁSZ-jelentésről.

"A jelentés az átlagosnál több elmarasztaló megállapítást tesz az IHM gazdálkodásával kapcsolatban, ez több okra vezethető vissza" - mondta el Bihari Zsigmond, a Számvevőszék főigazgatója. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fejezete 2002-ben, év közben jelent meg a költségvetésben, a szükséges forrásokat feladatkörök és pénzek átcsoportosításával tudták megteremteni, a költségvetési gazdálkodásra vonatkozó szigorú szabályok azonban ezt nem segítették elő. -

A főigazgató szerint az IHM tevékenysége döntően három területre bontható: a hírközléssel kapcsolatos feladatokra, a más tárcáktól (például a Miniszterelnöki Hivataltól) átvett feladatokra és az új, információs társadalommal kapcsolatos feladatokra. A hírközlési területen az ÁSZ nem talált érdemi problémákat. Az átvett feladatokról a főigazgató az mondta: sok helyen már az eredeti gazdájuknál sem volt teljesen rendben a gazdálkodás, a feladatkörök meghatározásában azonban számos bizonytalanságot lehet felfedezni. Az információs társadalommal összefüggő feladatokkal megbízott vezetők nagy részének nem volt közigazgatási tapasztalata, ez sok kifogásolható lépést eredményezett - mondta a főigazgató.

A bizottság ellenzéki tagjai többek között azért bírálták a minisztériumot, mert az IHM miniszteri döntés alapján 3,2 milliárd forintot költött el pályáztatás nélkül, és 181 millió forint értékben fizetett ki tanácsadói díjakat külsős szakértőknek. Jambrik Mihály, a tárca közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a 181 millió forintot az EDR-rel kapcsolatos tanácsadói tevékenységre fordították, de ebben az összegben már benne van a többi érintett tárca (BM, MeH) által elköltött összeg is. Bihari Zsigmond közölte, hogy a 3,2 milliárd forint kifizetése jogilag ugyan rendezett keretek között - miniszteri utasítások alapján - történt, ám a szabályozás nem tartalmazza az ilyen módon elkölthető maximális összeget. Erről az államháztartási törvény sem tartalmaz rendelkezéseket, ezért a kérdést a jövőben akár e törvény módosításával, de szabályozni kell.

Jambrik Mihály szerint a tárca programjában vannak olyan elemek, amelyeknél nem a pályázati út a legmegfelelőbb eljárás. Ezekben az esetekben is szükség van azonban a Pénzügyminisztérium megfelelő bizottságának jóváhagyására: ezeket az IHM rendre meg is kapta, például az Antenna Hungáriának a digitális földfelszíni műsorszórás előkészítésére adott 500 millió forint esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!