COMPUTERWORLD

Elítélték a Sasser vírus íróját

Ítéletet mondott a bíróság a Sasser vírus tizenkilenc éves "megalkotójára".

Huszonegy hónapos, ám felfüggesztett börtönbüntetéssel ért véget a német fiatalember pere, melyben végül három rendbeli "számítógépes szabotázs", és négy rendbeli "adatmanipuláció" elkövetésében találták bűnösnek. Sven Jaschan büntetését három éves próbaidőre függesztik fel, és ha ezen időszak alatt újra bűnt követ el, börtönben kell letöltenie a kiszabott időt. Halmazati büntetésként harminc napos közmunkára is kötelezik Jaschant, melyet kórházban vagy idősek otthonában kell elvégeznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #9
    Nevetséges. Biztosan össze fossa, szarja, hugyozza majd magát a felfüggesztettől. Valószínűleg már most valami g***ségen jár az agya.
  • pemga #8
    Pláne...

    Mindenesetre Mitnick-el nem összehasonlítható dolgo(ka)t csinált...
  • Hedgehunter #7
    par evet ulhetne......
  • Yossarian #6
    Ha DVD másoláson kapják rajta, most biztos fán lógna...
  • mrzool #5
    "az MS lassan foltozta be a rendszerét"

    Úgy látom nem árt rendszeresen felfrissíteni egyesek emlékezetét. Mikor a Sasser megjelent, már hetek óta elérhető volt a javítás! Az, hogy az egyes júzerek, rendszergazdák nem tették fel, szvsz nem róható fel az MS hibájának...
  • BlackRose #4
    Ez a srác több milliárd dollár kárt okozott világszerte, nem emlékszem pontossan de azt hiszem 3-4 milliárdról volt szó, mig Kevin alig párszázezer dollár kárt okozott (többnyire más számlájára akadt a netre). Kevin nem károkozó volt, hanem kiváncsi, érdekelte az ami nem kellett volna, és ez volt az egyetlen bűne, mig ez a srác azért 17 éves korában nem hiszem, hogy olyan tudatlan lett volna, hogy nem tudta, hogy a virus amit megirt direkt károkat okoz, rendszerek ezrei omlanak össze stb... ez azért két különbség, ez a srác szerintem sokkal sulyosabb bűnt követett el mint Kevin.
  • pemga #3
    Hmm, az honnan jön, hogy Mitnick-nél 100 több kárt okozott? Mitnick hacker volt, és nem is feltétlenül csak számítógéppel tört meg rendszereket. Ráadásul ő úgymond visszaeső :), direktben nem okozott károkat, leginkább a rendszerek sebezhetőségére mutatott rá (klasszikus hacker) (Amit páran rossz néven vettek...).

    Ez a kiscsákó (most 19, amikor az eset történt 17-18) nem tört be sehová, az igazából nem rajta múlt, hogy az MS lassan foltozta be a rendszerét. Szerintem ő lepődött meg legjobban azon, hogy ilyen gyorsan végigsöpört a Földön egy ennyire bugyuta kis progi. Valószínű ezért is enyhe a bünti, és ezer szerencséje, hogy lakóhelye nem a "land of the free".
  • BlackRose #2
    puha... szerintem rá fért volna egy 100.000 EUR plusz 3-5 év. Érdekes, hogy valaki aki egyenessen dollármilliárdos károkat okoz a gazdaságnak megussza ilyen puhán, míg pl. cégek amelyek kérdésessen de mondjuk rá, hogy valójában kárt okoznak a gazdaságnak (pl. Microsoft monopólium stb. - na most tudom, hogy nekemugranak, de...) azok 600+ millió EUR plusz egynéhány marhaságra lesznek itélve... na de persze a politikának ehhez semmi köze, ugye? Mindenesetre én az egyenlőség hive vagyok, és ez főként igaz, ha a felelőségről van szó. Sajnos ez is azt mutatja, hogy ez nem így van. Ez a fickó 100x annyi kárt tett mint pl. annak idején Kevin Mitnick, persze Kevin túlságossan keményen meg lett büntetve, de azért ez a fickó, hát ez mégegyszer mondom az itélet puha, szuperpuha...

    P.S. felakasztani persze azért túlzás lenne :)
  • BlueGold #1
    "Könyörgöm akasszuk fel!!!" ( Abból talán tanulna a többi "poénos" skac is )