ITTK Infinit

Politikusok ellenőrzése szoftverekkel

Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan szoftvert írat, amelynek segítségével a Kremlnek jobb rálátása lesz az egyes orosz kormányzók teljesítményére, vagy annak hiányára.

"A régiók vezetőinek tevékenységét ellenőrző automatizált rendszer" létrehozására írt ki pályázatot az orosz kormányzat. A pályázat nyertese 720 ezer rubeles (25 ezer dolláros) megbízást kap majd a program elkészítésére. A feladatba nemcsak a szoftver megalkotása tartozik bele, hanem az értékelés módszertanának kialakítása is. Az új programnak kompatibilisnek kell lennie a - mostani pályázaton szintén induló - Prognoz cég által létrehozott, már működő Prognoz-M elnevezésű rendszerrel, amelynek a régiók monitorozása és a vonatkozó adatbázisok működtetése a feladata. Pályázati munkát benyújtani augusztus elejéig lehet, szeptemberben lesz az értékelés, az eredményhirdetés pedig decemberre várható.

Egy évvel ezelőtt már történtek kísérletek egy olyan kritériumrendszer kialakítására, amelynek segítségével pontosan lehet értékelni a minisztériumokban, hivatalokban zajló munkát. Az a rendszer végül nem jött létre, ám a területi kormányzók teljesítményét monitorozó program hamarosan megszülethet.

Az elkészítendő program a Kreml szerint objektív képet festhet az orosz régiók működéséről. Azonban többen úgy értékelik, hogy a pályázat kiírásának valódi oka, hogy az elnök elégedetlen a vidéki gubernátorok teljesítményével. Hamarosan kiderül, hogy a számítógépes módszerrel történő ellenőrzés ténylegesen hozzájárul-e a kormányzók munkájának hatékonyabbá válásához, avagy csak ürügyként használják majd a rendszert: azaz, ha az "adatok" azt mutatják, hogy valamely régió vezetője nem teljesített megfelelően, ezzel lehet indokolni az adott tisztviselő eltávolítását.

Persze az is előfordulhat, hogy egy olyan, a "legjobb gyakorlatok" közé sorolható rendszer jön létre, amely valóban hatékonyabbá teszi a gubernátorok munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Főgonosz #1
    Ezt nálunk is be kellene vezetni.....
    Lehet, hogy hamar kiürülne a parlament....