SG.hu

Szabványosított informatikai fejlesztések a fővárosban

Jelentős megtakarítások érhetők el az informatikai beruházások értékállóságának növelésével.

Lezárult a Főpolgármesteri Hivatal Rendszerfejlesztési Technológiai Szabványának fejlesztése, amely 2004 júliusában indult, és a Grepton Informatikai Rt., valamint az FPH közös munkájával jött létre. Mára a mintegy 300 szervezetet magába foglaló hivatal irányítása elképzelhetetlen korszerű informatikai támogatás nélkül, és a hivatal közleménye szerint a 2005-ben 600 millió forint értékben alkalmazásfejlesztésre fordítható összeg értékállóságának garanciáját jelenti az elkészült szabvány. Hasonló szabvány bevezetésére szükség lenne az államigazgatás további területein a költségek csökkentése és az informatikai beruházások hatékonyságának emelése céljából.

"A Fővárosi Önkormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz informatikai rendszerének korszerűsítésére. A gazdálkodás, pénzügy, egészségügy területén nagy értékű beruházásokat tervezünk. A hivatal, és a mintegy 300 szervezetet magába foglaló intézményrendszer irányítása, működtetése ma már elképzelhetetlen az informatika támogatása nélkül. Komoly kihívást jelent ugyanakkor, hogy az elektronikus ügyintézés területén az önkormányzati informatikai stratégiában és a kormányzati célokban megfogalmazottaknak megfeleljünk. Az alkalmazásfejlesztés szabványosítása nagymértékben hozzájárulhat, hogy a 2005-ben több mint 600 millió forintot kitevő beruházások értékálló, egységes, az Önkormányzat Hivatalának működését hatékonyabbá tevő informatikai rendszert eredményezzenek. Megítélésem szerint hasonló projektekre lenne szükség az államigazgatás egyéb területein is annak érdekében, hogy az államigazgatás információs rendszere képes legyen megfelelni korunk kihívásainak" - mondta Hetényi László, a Főpolgármesteri Hivatal Informatikai Ügyosztályának vezetője.

A szabvány kialakítását célzó projekt 2004 júliusában indult és mostanra zárult le. A projekt a hivatal és a Grepton Rt. munkatársainak közös munkájával jött létre. A társaság a szabványt egy bruttó 108 millió forintos projekt keretében 28 millió forintért hozta létre. A teljes projekt során egyebek mellett a Grepton kialakította a hivatalnak az elektronikus dokumentumok hitelesítési, illetve a jogosultság kezelő rendszerét. A fejlesztési szabvány előnye, hogy használatával a hivatal informatikai beruházásai optimalizálhatók, s az elköltött pénz ellenében az igényeknek legjobban megfelelő, értékálló rendszer valósítható meg. A szabvány alkalmazása nem feltétlenül jár mindig pénzügyi megtakarítással, de megakadályozza azt, hogy a szükségesnél több pénzt költsenek el egy-egy terület fejlesztésére, hatékonyságának javítására, illetve a rendszerek összekapcsolására.

"Mindig is úgy gondoltuk, hogy a versenyszférában szerzett tapasztalatok átültethetőek, használhatóak a közszférában is. Erre jó példa ez a projekt, és remélem, hogy az FPH dolgozóival kialakított jó munkakapcsolat nem vész el, és lesz még alkalmunk együtt dolgozni, hiszen még rengeteg tennivaló van" - mondta Juhász István, a Grepton Rt. vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!