SG.hu

A Canon vezeti a digitális fényképezőgépek piacát

Az IDC éves felmérése szerint Nyugat-Európa piacán a 2004-ben eladott digitális fényképezőgépek alapján a Canon az első helyezett.

Az IDC piackutató cég adatai alapján a Canon már harmadik éve megszakítás nélkül első helyezett a digitális fényképezőgépek nyugat-európai piacán. A vállalat megerősítette vezető helyzetét 2004-ben, és az egész nyugat-európai digitális fényképezőgép piac több mint 25 millió eladott egységéből 16,8% részesedést mondhat magáénak. A 2003-as adatokhoz képest 66,6%-os növekedést ért el 4,2 millió digitális tükörreflexes (D-SLR) és kompakt digitális fényképezőgép eladásával.

Az IDC felmérése alapján a nyugat-európai háztartások 24,4 %-a rendelkezik digitális fényképezőgéppel, ami összesen 38,4 millió háztartást jelent. Az előrejelzések szerint a trend folytatódik, és 2005-ben további növekedés várható.

"2004-ben ismét rohamosan nőtt Nyugat-Európában a digitális fényképezőgépek piaca, 2003-hoz képest 58%-kal növekedtek az eladások, de a piacvezető harmadik éve a változatlanul a Canon." - nyilatkozta Paul Withington, az IDC európai periféria-forgalmazással foglalkozó vezető elemzője. "A leggyorsabban kétségkívül a digitális tükörreflexes (D-SLR) szegmens nő, 2003-hoz képest 200%-os növekedést mutatott, ami 733 ezer készüléket jelent. A piac igazán 2003. végén indult be, az új termékek ára ekkor csökkent soha nem látott mélységekbe. A piac 2004-ben azért gyorsult fel rendkivűli mértékben, mert az amatőrők megfizethető áron juthattak olyan technológiákhoz, amelyek korábban csak a professzionális fotósok kiváltsága volt."


A Canon EOS 350D igazi sikervárományos

Mogens Jensen, a Canon európai ágazati vezetője leginkább a pár hónapja bemutatott EOS 350D-ben bízik: "A legutóbb piacra bocsátott EOS 350D digitális fényképezőgép professzionális fényképezési technológiát ad minden felhasználó kezébe, jövőre várhatóan ez lesz a növekedést leginkább előidéző készülék a digitális tükörreflexes piacon."

Az IDC szerint 2005-ben két fronton is újabb növekedés várható. Az európai háztartásokban továbbra is emelkedik majd a kezdő szintű készülékek száma, akik viszont már kezdetektől használnak digitális fényképezőgépet, azok a közép- illetve a felső-kategóriás fényképezőgépekkel frissítik majd készülékeik körét, kihasználják a felbontás és az optikai zoom terén elért új fejlesztéseket.

A piackutató cég képalkotási előrejelzése a 2004 - 2008 közötti időszakra a digitális fényképezőgépek eladásának további élénkülését jósolja. Közleményük szerint 2008-ra a digitális formában rögzített, megosztott és kapott képek száma világszerte átlagosan 35%-kal fog növekedni. A legtöbb digitális képet a fényképezőgépes telefonok terjedésének ellenére továbbra is digitális fényképezőgéppel rögzítik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!