ITTK Infinit

Weboldal a nem szavazóknak

Egy új szájton amellett érvelnek egyre többen, hogy miért nem érdemes (nem szabad, nem kell, stb.) voksolni senkire sem.

Anglia választásokra készül. Májusig azonban még sok víz lefolyik a Temzén, és a brit internetezők is bőven válogathatnak a webes források közül, amelyeken arról olvashatnak, hogy kire szavazzanak és miért, kire ne szavazzanak és miért ne.

A MySociety.Org két alapvető célt tűzött ki maga elé: egyrészt megpróbálja tudatosítani az állami és a civil szféra képviselőiben, hogyan lehet az internetet arra használni, hogy megkönnyítsék a polgárok mindennapi életét; másrészt pedig weboldalak létrehozásával kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az állampolgárok civil, közösségi életben, demokráciában való részvételéhez. Ez utóbbira példa a WriteToThem webkikötő, amelynek révén helyi és parlamenti képviselőiknek tehetnek fel kérdéseket az állampolgárok, vagy éppen a hasonló elven működő népszerű FaxyourMP szolgáltatás.

A legújabb ötlet pedig érdekes módon azokat szólítja meg, akik nem kívánnak szavazni a választásokon. A NotApathetic szájt ötletgazdái szerint a politikusok és az újságírók számos teóriát hajlamosak kreálni azzal kapcsolatban, hogy a nem szavazók miért nem járulnak az urnákhoz, itt viszont valóban lehetősége van mindenkinek - közösségi blog formájában - kifejteni, hogy mi a valós oka a távolmaradásának. A szájt alkotói örömmel várnak minden indokot, amely a nem szavazás hátterében áll, akár párt(ok) iránti ellenszenvről van szó, akár teljesen másról. Mások beírásaihoz pedig mindenki hozzáfűzheti a saját véleményét.

Érdekes végignézni a nem szavazók beírásait. "A legtöbb politikai vicc szereplőjével az a baj, hogy megválasztják őket" - így "érvel" az egyik nem szavazó; az ennél komolyabb kommentárok között kutatva a legkülönbözőbb indokok hangzanak el: mert egyik párt sem támogatja a kisvállalkozásokat; mert minden párt követné Amerikát egy újabb háborúba; mert a szavazás időpocsékolás" - és még hosszan sorolhatnánk a felhozott érveket.

A nem-szavazók egy része arra buzdítja társait, hogy a szavazócédula megsemmisítésével alkossanak véleményt, egy másik pedig hiányolja a szavazóhelyiségekből azokat az urnákat, amelyekbe a nem szavazó polgárok dobhatnák be a cédulákat, így fejezvén ki ellenérzéseiket. A szavazást kihagyók közt van olyan is, aki egy mondattal indokol: "Túl fiatal vagyok".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #3
    Igen, ez ismét egy felesleges magyarítás. Ott van a weboldal, honlap, hálószem, weblap. Minek még ez a szájt is???
  • [HUN]PAStheLoD #2
    olvasgatva a posztokat, ugyan az van ott is mint itthon , nem bíznak a politikusokban az emberek, a pártokkal nem értenek egyet .. hát igen pár eredménytelen választás talán hoz valami "eredményt" ..
  • Béla bácsi #1
    Nemtom, a szememnek a site irásmód valahogy jobban esett volna, amúgy meg nem rossz az ötlet.