CW Számítástechnika

Indiában épít gyárat a Nokia

A Nokia legalább 100 millió amerikai dollár invesztálását tervezi egy új összeszerelő üzem létrehozására az indiai Chennaiban - közölte a cég.

Az üzem a Nokia tizedik mobil-összeszerelő üzeme lesz, és körülbelül 100-150 millió dollárból fogják megvalósítani. India kézenfekvő választásként tűnt az üzem számára, mivel az ázsiai/csendes-óceáni térség kellős közepén helyezkedik el, ahol a mobil-előfizetők száma az év végére el fogja érni a 2 milliárdot - közölte a vállalat szóvivője.

Az építkezés még ebben a hónapban meg fog kezdődni, és várhatóam 2006 második felében ér majd véget. A vállalat körülbelül 2000 ember alkalmazását tervezi, mikor az üzem eléri teljes gyártási kapacitását - ennek időpontja azonban még bizonytalan. Az illetékes elmondta azt is, hogy Indiát egyik kulcspiacuknak tekintik. Már most is a térség második számú piaca Kína után, a Nokiának nagyságrendben hatodik, mely évi egymilliárd dolláros bevételt biztosít. Pedig a mobiltelefon-elterjedtség itt egyike a leggyengébbeknek a világon, tehát a növekedési potenciál óriási.

A Nokia a világ elsőszámú mobilgyártója, amely a 2004-es évben értékesített 674 millió telefon 30,7 százalékáért felel - derül ki a Gartner adataiból. A legközelebbi vetélytársa a Motorola, melynek 15,4 százalékos a piaci részesedése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yy #1
    674 millió telefon???
    nem semmi, a nokia akkor így is többszázmilliót ad el.