Dojcsák Dániel

Itthon is kapható a PalmOne Treo 650

A jó öreg Palmtopokat többfunkciós készülékeikkel szép lassan kiszorítják a piacról a nagy mobiltelefon gyártók, de a Palm továbbra sem adja fel, és időről időre újabb készülékeket mutat be.

Az AT&T Wireless Palm OS portfólióban már megtalálható az új PalmOne Treo 650 is, az első PDA, melynek egyik fő újítása, hogy támogatja a nagy sebességű EDGE technológiát is. Emellett természetesen Bluetooth, gyorsan cserélhető akkumulátor és beépített mp3-lejátszó színesíti a specifikációt.

A Treo 650 és kistestvére, a Treo 600 is egyesíti a beszédhívást, a szöveges üzenet küldést, az instant üzenetküldést, a vezeteknélküli netezést és az e-mailek kezelését a klasszikusan erős Palm OS-féle rendszerrel, menedzser alkalmazásokkal. A készülék többek közt képes Microsoft Office szoftverek futtatására, mint az Outlook, Word, Excel és Power Point. Ezen felül a Palm OS-hez írt programok száma már meghaladja a 20 000-et, ami kellő lehetőséget ad a személyes vagy akár szakmai igényeknek, hisz teljes mértékben testreszabott rendszert építhetünk magunknak.


A gépben dobogó szív jelen esetben egy Intel PXA270-es processzor, mely 312 Mhz-es órajelével elégséges teljesítményt nyújt az alkalmazások kiszolgálására. Emellett a szövegek és képek megfelelő megjelenítésére alkalmas 65 000 színű 320x320 pixel felbontású TFT kijelző kapott helyett a készüléken. A készülék legnagyobb erénye valószínűleg a komfort, melyet számos extra funkcióval igyekszik fokozni a gyártó. A QWERTY/QWERTZ billentyűkiosztás ugyan már megszokott az ilyen kis masináknál, de a komplex MMC és SD memóriakártyák fogadására is alkalmas kiegészítő foglalat és az új menünavigációs gomb egyszerűbbé teheti az elfoglalt üzletemberek életét.

Ami viszont egy eddig nem látott megoldás, az a működés közben cserélhető akkumulátor. Idegesítő pillanat lehet, amikor egy fontos (és miért ne lenne fontos, ha menet közben kell megírni és nem ér rá az irodában vagy otthon) e-mail megírása közben, egy komoly tárgyalás közepén, vagy éppen egy letöltés közben jelez a készülék, hogy pillanatokon belül ki fog kapcsolni, mert lemerült az elem. A Treo 650 kapott egy kis belső akkumulátort, mely könnyedén kibírja azt a néhány percet, amíg kicseréljük a lemerült aksit egy másikra, akár telefonálás közben is.






Az említetteken túl számos apró kis meglepetéssel szolgál az új készülék. A gyári csomaghoz mellékelik a headsetet és a PC-vel való összeköttetéshez szükséges USB-kábelt is. Ha valakinek nagyon megtetszik a készülék, akkor viszont a pénztárcájába is mélyen bele kell nyúlnia, hiszen nem kevesebb, mint bruttó 174 ezer forintot kérnek el itthon a készülékért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #3
    1.Nekem volt egy Tungsten E-m, az amihez szintén a Docs to go-t adták, semmi köze a kezelésének az asztali Wordéhez, "csupán" kompatibilis vele.

    2. Azt ne mondd, hogy a képeken lévő telefon anyagait összehasonlíthatónak tartod azokkal, amiből a T610 készült... (Nekem is T610-em van)
  • aDannyBoy #2
    1., Az egy dolog, de mennyivel jobb, hogy ugyanazt a felületet használja az egyszeri juzer, mint a pcn

    2., ne tévesszen meg, pl, amikor megvettem a T610-emet, akkor én kézben tartva is ezt gondoltam, de az eltelt 2!!! év mást mutatott.
  • asysoft #1
    "A készülék többek közt képes Microsoft Office szoftverek futtatására, mint az Outlook, Word, Excel és Power Point." Ez nem egészen így van, a PalmOne gépekhez Documents to Go programcsomagot mellékelnek (ehhez 7-est), melyek-az MS PocketWord, -Excel alkalmazésaival ellentétben natívan kezelik a doc/xls fájlokat. E-mail kliensként Versamail van fent.
    A képek szerinem szörnyen sikerültek, ilyen "olcsó kínai műanyag" feelingje van a telefonnak rajtuk.
    Amúgy ez a bekapcsolás közbeni akkucserélés sztem rohadt jó ötlet:D