SG.hu

Kicserélik a 2-es metró informatikai rendszerét

Miközben a 4-es metró építkezése elkezdődött, a 2-es felújítása sem szünetel. A nyomvonalon szinte csak az alagút marad a régi, minden mást kicserélnek, így - természetesen - az informatikai rendszert is.

Rövid hazai történetének új "állomásához" érkezett az Allied Telesyn - nyilatkozta Szuszko László, a cég hazai képviseletének vezetője. A vállalat fontos referenciának tekinti, hogy - bár a magyar képviselet csak 2004-ben nyílt meg - a 2-es metró vonalán a cég eszközei adják majd az egyes állomások automatizált irányítási rendszerének IP infrastruktúráját.

A hálózat központjában az AT Rapier termékcsaládjának L3-as Gigabit kapcsolói végzik a virtuális LAN-ok közti útválasztást, és biztosítják az alkalmazások közti prioritások fenntartását. A hozzáférési pontok kapcsolódását az Allied Telesyn 12 portos L2 kapcsolói végzik. Az L2 a Layer 2 rövidítése. Az IP hálózatokon belül hét szintet különböztetünk meg L1-től L7-ig, ezt hivatalosan OSI layernek hívják. Az L1 a fizikai szint, tehát hogy pl. milyen kábelt használnak az eszközök összeköttetésére (Pl. réz v. üveg...) és így tovább. Az L2 és L3 között az eszközök tudásában van különbség.

Az így kialakított hálózat a Rapier kapcsolók L3 funkcionalitása és a szabványos GBIC portok igény szerinti változtatásának segítségével - a felújítás során felmerülő új igények kiszolgálása érdekében - rugalmasan változtatható. Ezzel és a 12 portos hozzáférési eszközök segítségével a projekt teljes időtartama alatt biztosítani lehet az egységességet, rugalmasságot és költséghatékonyságot, mely hármas minden informatikai beruházás gazdaságosságának alapja. Az állomások informatikai rendszereinek összekapcsolása után a hálózat menedzselését az Allied Telesyn “AT-ViewPlus SNMPc" szoftvere látja majd el.

A projekt több lépcsőben, a Sagem Magyarország Kft. fővállalkozásában kerül kivitelezésre, melynek első fázisát, a Kossuth Lajos és Blaha Lujza téri állomások decemberi átadása jelentette. A folytatásban a Keleti-Pályaudvar, Astoria, és Batthyány tér állomások IP hálózatának kiépítése következik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!