Alex

Vakok és gyengénlátók számára is elérhető az SG Hírmagazin

Az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin bemutatta vakok és gyengénlátók számára készített különleges aloldalát.

A fogyatékkal élők munkavállalása és kapcsolatteremtése szempontjából létfontosságú lehet a számítógép és az internet, ezért a hazai informatikai híroldalak közül elsőként az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin elkészítette a vakok és gyengénlátók igényeit messzemenően figyelembe vevő aloldalát. Ezen minden, az SG.hu portálra kikerülő hír a látássérültek számára elérhető formában is megjelenik. A gyengénlátók tájékozódását a nagyobb és kontrasztosabb betűk segítik, a vakok számára pedig megkönnyíti a képernyőfelolvasó szoftver használatát. Az akadálymentesített portál olvasását semmiféle vizuális elem nem nehezíti.

A grafikus felületek térhódításával a hálózati technológiák fejlődése a vak és csökkentlátó felhasználók számára kedvezőtlen irányba fordult. Az eredetileg karakteres programokra kidolgozott felolvasó programok segítségével a mai modern, sok képet tartalmazó oldalak használata már nehézkes. Az egér, mint fő navigálási eszköz a vakok számára alkalmatlan, mivel nem látják a monitort, ezáltal a célpontot sem.

Az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin ennél az oldalnál visszatért az internet eredeti funkciójához, ahol nem a kinézet, hanem a tartalom a legfontosabb, ugyanis a legtöbb honlapot a design miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják használni a látássérültek. Az így kialakított oldal azonban nemcsak a vakok és gyengénlátók számára előnyős, hanem egyben a lassú (modemes) internetkapcsolattal rendelkező olvasók számára is hasznos lehet, hiszen nem tartalmaz semmilyen grafikus elemet.

Az SG.hu vakok és gyengénlátók számára készített aloldala elérhető a http://akadalymentes.sg.hu címen, illetve a SG Hírmagazin nyitóoldalán elhelyezett állandó linkről.

Kapcsolódó letöltés:
 • JAWS 5.10 képernyőolvasó szoftver magyar verziójának letöltése
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • St #16
   Sajnos sok kitörölt üzenet is bizonyítja, hogy néhány ember nem érti, ez most nem az a project, amit csipőből le kell "fikázni". Mivel nem látom értelmét a további "eszmecserének", ezt a fórumot bezárom. A konstruktív hozzászólóknak köszönjük!
  • MuldR #15
   Respect SG!
  • akyyy #14
   Aki vak az nem lát, aki meg gyengén lát, annak ugyanúgy ki fog folyni a szeme, mert teljesen mindegy hogy a grafia csilivili, vagy nem, ha a monitor sugározza a gammákat a fejbe.

   Mozgássérülteknek fő navigácója az egér....ugyanúgy kell navigálni benne. sal..

   Nem igazán van szükség szerintem erre... Mert akinek szüksége van ehez hasonló opciókra az már réges rég meglelte, használja, alkalmaza az erre használatos eszközöket...
  • I.C.ram #13
   Jajó, már leesett, de akkor is furcsa... akkor is kell nekik valaki, aki beállítja, akkor meg már ő is feltudja olvasni nekik.
  • I.C.ram #12
   Az móka az egészeben, hogy pont az az ikon baszom kicsi, amivel ellehet érni ezt az oldalt. Nem tudom melyik gyengénlátó fogja megtalálni az oldalon. Arról nem is beszélve, hogy a vakoknak SG? Azt hogyan?
  • kidintwo3 #11
   Olyanról még nem hallottál, hogy szövegfelolvasó szoftver?
  • Cat #10
   a vakoknak van felolvasóprogramjuk (pl. nézd meg a www.vilaghallo.hu t, ott van ilyen, a magyar elektronikus könyvtár könyveit olvashatod vele)

   azzal, hogy nincsenek a lapon táblázatok, képek, a program fel tudja olvasni a menüpontokat, amik amugy nem mennének
  • Sliders #9
   birka efektus. Valaki dicsér, utána a többi is :))
   Szerintem pedig vaoknak ez semmit nem segít. AKi meg szarul lát, az meg használja a nagítót a windowsban :D
   ez a nagy helyzet.
  • Darth Sith #6
   Gratulálok!!! Ez mérföldkő a magyar internetes hírközlésben! végre!
  • davos80 #5
   Tényleg grat., csak kötekszem.