Alex

Vakok és gyengénlátók számára is elérhető az SG Hírmagazin

Az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin bemutatta vakok és gyengénlátók számára készített különleges aloldalát.

A fogyatékkal élők munkavállalása és kapcsolatteremtése szempontjából létfontosságú lehet a számítógép és az internet, ezért a hazai informatikai híroldalak közül elsőként az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin elkészítette a vakok és gyengénlátók igényeit messzemenően figyelembe vevő aloldalát. Ezen minden, az SG.hu portálra kikerülő hír a látássérültek számára elérhető formában is megjelenik. A gyengénlátók tájékozódását a nagyobb és kontrasztosabb betűk segítik, a vakok számára pedig megkönnyíti a képernyőfelolvasó szoftver használatát. Az akadálymentesített portál olvasását semmiféle vizuális elem nem nehezíti.

A grafikus felületek térhódításával a hálózati technológiák fejlődése a vak és csökkentlátó felhasználók számára kedvezőtlen irányba fordult. Az eredetileg karakteres programokra kidolgozott felolvasó programok segítségével a mai modern, sok képet tartalmazó oldalak használata már nehézkes. Az egér, mint fő navigálási eszköz a vakok számára alkalmatlan, mivel nem látják a monitort, ezáltal a célpontot sem.

Az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin ennél az oldalnál visszatért az internet eredeti funkciójához, ahol nem a kinézet, hanem a tartalom a legfontosabb, ugyanis a legtöbb honlapot a design miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják használni a látássérültek. Az így kialakított oldal azonban nemcsak a vakok és gyengénlátók számára előnyős, hanem egyben a lassú (modemes) internetkapcsolattal rendelkező olvasók számára is hasznos lehet, hiszen nem tartalmaz semmilyen grafikus elemet.

Az SG.hu vakok és gyengénlátók számára készített aloldala elérhető a http://akadalymentes.sg.hu címen, illetve a SG Hírmagazin nyitóoldalán elhelyezett állandó linkről.

Kapcsolódó letöltés:
  • JAWS 5.10 képernyőolvasó szoftver magyar verziójának letöltése