SG.hu

Az IHM szerint elindult a piaci verseny

[Magyarorszag.hu] Élesedett a piaci verseny, visszatért a befektetők bizalma és új szolgáltatók jelentek meg a hazai távközlési piacon - összegezte a tárca ezévi munkájának eredményét Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Idén október végéig összesen 40 ezren élet a vonalas számhordozás lehetőségével, a mobilosok közül pedig több mint 30 ezren váltottak szolgáltatót úgy, hogy közben megtartották régi telefonszámukat - mondta el Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken. A mobil tarifák átlagosan 15 százalékkal csökkentek, viszont ugyanilyen arányban nőtt a beszédforgalom. A 80 százalék feletti mobil elterjedtséggel hazánk Európa élmezőnyébe tartozik, és eredményes volt a harmadik generációs mobiltender kiírása is.

Internet-elterjedtségben már nem ilyen rózsás a helyzet, a legmerészebb becslések szerint hazánkban a lakosság 15-20 százaléka használja a világhálót otthon, a munkahelyén, közösségi Internet-pontokon vagy Internet-kávézókban. Örvendetes viszont, hogy a szélessávú előfizetések aránya eléri a 40 százalékot és a nagykereskedelmi tarifák csökkentése a kiskereskedelmi árakban is megmutatkozott. Uniós szintre csökkentek az összekapcsolási díjak

Míg a minisztérium feladata a jogalkotás, a Nemzeti Hírközlési Hatóság a piacszabályozásért felel. Pataki Dániel, az NHH elnöke az év egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy a vezetékes távközlési piac liberalizációja elérte a fogyasztókat is. A vezetékes piac megnyitásának két legfontosabb eleme az összekapcsolási díjak csökkentése és a számhordozhatóság megteremtése volt. Az elnök elmékeztetett arra, hogy 2002 májusában még 7 forint volt a Matáv által számlázott összekapcsolási díj helyi hívásnál, 2004 májusában ugyanez az összeg elérte az EU-átlagot, 2 forintra csökkent.

A tárca INFOCOM néven projektet indított, amelyben a piaci szegmensek vizsgálata elvégezzük a hírközlési törvény rendeleteinek "finomhangolását" - mondta Bánkuti Erzsébet hírközlési helyettes államtitkár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hol hol ? keresem a TV újságban ... nézem a port.hu-n tekergetem a rádiót .. de sehol nem beszélnek versenyről .. lehet hogy olyan gyorsak voltak , hogy már csak a menetszél maradéka van kishazánkban ..