Gyurkity Péter

A finn szabályozó hivatal az IE mellőzésére szólított fel

A Finn Kommunikációs Szabályozó Hivatal a Microsoft böngészőjének mellőzésére szólította fel a felhasználókat, mivel a böngésző súlyos biztonsági hibái veszélybe sodorják a világhálóra kapcsolt számítógépeket.

A hivatal szakemberei a Bofra féregvírus felbukkanása után döntöttek a kommüniké kiadása mellett, amit azzal indokoltak, hogy a böngésző hibáját egyelőre nem javították ki, így nem látnak más módot a veszély elkerülésére. "Ez egy rendkívül súlyos biztonsági rés, amely az Internet Explorer 6-os verzióját érinti. Éppen ezért felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy ne használják a Windows beépített böngészőjét, amíg a Microsoft el nem készül a megfelelő javítással" - jelentette ki Arsi Heinonen, a Hírközlési Minisztérium biztonsági tanácsadója. Hozzátette azonban, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a népszerű böngésző korábbi változatait nem érinti a probléma.

A bennfentesek már hetek óta tudnak a biztonsági résről, de a víruskészítők csak a napokban láttak hozzá a sebezhetőség kihasználásához. Ezek a támadások azonban nagy veszélyt hordoznak magukban, és kérdéses, hogy a Microsoft mennyiben tudja megakadályozni a legújabb férgek elterjedését, ha rövid időn belül nem készül el a javítással.

A Bofra víruscsalád a finn F-Secure adatai szerint jelenleg a hatodik legelterjedtebb vírus világszerte, ami figyelemre méltó eredmény, tekintve, hogy az első ilyen támadó mindössze néhány nappal ezelőtt bukkant fel a világhálón. A vírus némileg különbözik az emailben terjedő korábbi férgektől, mivel maga az üzenet teljesen tiszta, így a számítógép csak abban az esetben fertőződhet meg, ha az üzenetben foglalt hivatkozásra kattintunk.

Katrin Tocheva, az F-Secure szóvivője elmondta, hogy a Bofra a hivatkozás megnyitásának pillanatában töltődik le számítógépünkre, és azonnal megpróbál továbbterjeszkedni. A féreg jelenleg ismert változatait a legtöbb vírusirtó szoftver felismeri, de a vírusirtók önmagukban nem jelentenek megoldást, és mindenképpen szükséges, hogy a Microsoft minél előbb elkészüljön a böngésző javításával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GulaSoft #9
    Én meg egy hónapja mozillát használok, és meg kell hogy mondjam, hogy az ie most valahol jó mélyen eldugva még megvan, de csak azon pár oldal miatt ami esetleg nem menne mozillával. Egyébiránt olyan mint egy intim betét, tisztább, szárazabb érzés.
  • AtomHeart #8
    En meg win ujratelepites utan felejtettem el a security settings-t high-ra rakni, s par warez oldal meglatogatasa utan 5-6 adware-t szedett le a norton...
  • [HUN]PAStheLoD #7
    aki a tűzzel játszik ...
    ha a m$ egy dump-proof os-t akar kiadni, akkor ne olyan böngészőt tegyen bele , ami csak akkor biztonságos , ha kockák neteznek vele ... pl. én is nyugod szívvel ie-zek ha arról van szó , mert tudom , hogy mit kell letiltani , mivel kell lesikálni a szart a windózról ..
  • joebacsi #6
    Ez nem törvény vagy szabályzat, egy egyszerű javaslat csak. Szvsz nagyon helyesen teszik hogy központilag szólítják fel az embereket...talán jópár kis spamservertől mentik meg a netet...
  • Razgon #5
    Egyetértek, ha valaki IE-t akar használni, használja. Ha mást akkor mást. Mindenki eldönti magának.
  • galocza #4
    finoman fogalmazva nem vagyok ms párti, de nem hiszem hogy egy kormánynak kellene eldöntenie, hogy ki mit használ...
  • morgo #3
    iden juliusig en is igy voltam vele(csak en 1998-ota), aztan talaltam valami ferget, ami allandoan beallitott valami gagyi default page-et, es nem tudtam kiirtani regedittel sem, igy inkabb valtottam.
  • mireez #2
    általában melyik nem az?... 2000 óta használom IE-t (98SE, ME, XP)... SOSE volt semmi gondom, mindamellett, hogy "olyan" oldalakra is tévedtem időnként. Hogy lehet ez?
  • Yv@n #1
    Ez mondjuk spec megint egy "cserélje ki a felhasználót és nyomja meg az entert" hiba...