Berta Sándor

Nő a szélessávú internet-használat az USA-ban

Jelenleg az emberek mindössze 20 százaléka használ nagy sávszélességű internetet az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy jóval több személynek lenne erre lehetősége.

Megduplázódott a szélessávú internetet használó amerikaiak száma. Mindez az amerikai gazdasági minisztérium most készített felméréséből derült ki, amelyben 57 ezer háztartást kérdeztek meg. A legnépszerűbb szélessávú internetezési mód a kábelnet, amelyet 12,9 millió háztartásban használnak. Egyre népszerűbbek még a különböző DSL-kapcsolatok is, amelyek már 9,3 millió háztartásban találhatók meg.


Érdekesség, hogy 38,6 millió háztartásban az emberek még mindig ragaszkodnak a régi, napjainkban már-már elavultnak számító modemes internet-hozzáférésekhez. Ráadásul mindez azért is furcsa, mert a majd 40 millió háztartás közül több millió számára már valamilyen nagy sávszélességű internet is elérhető lenne - legalábbis ami az infrastruktúrát jelenti.

Az amerikai kormány mindenesetre a felmérés kapcsán nagyon optimistává vált, ám a kedélyeket hamar lehűtötte néhány szakember, akik szerint mielőtt nagyon örülni kezdenének az amerikai vezetők, érdemes lenne egy pillantást vetniük Dél-Koreára, Tajvanra vagy Kanadára, ahol jóval nagyobb mértékben használja a lakosság a szélessávú internetet.


A felmérésből az is kiderült, hogy nagyon eltérőek a különbözők régiókban az emberek internetezési szokásai, továbbá eltérés mutatkozik a fehér és a színesbőrű lakosok netezési szokásai között is. Gregory L. Rohde, Bill Clinton egykori amerikai elnök legfőbb telekommunikációs tanácsadója vszerint nagyon is jól megfigyelhetők a különbségek a városi és a vidéki Amerika között. Ezenkívül csupán minden hetedik afroamerikai és minden nyolcadik latin-amerikai állampolgár rendelkezik szélessávú internet-kapcsolattal, míg ezzel szemben a fehérek lakta városrészek egynegyedében van már nagy sávszélességű internet-hozzáférés.

A városokban a lakosság 40,4 százalékának van valamilyen szélessávú internet-elérése, míg számos vidéki régióban gyakorlatilag azt sem tudják, hogy mi az a nagy sávszélességű internet. Értető, hogy Harris Miller, az Amerikai Információ-technológiai Szövetség elnöke sem túl optimista a jövőt illetően. Szerinte az Egyesült Államok ezen a területen még azokkal az országokkal sem tud lépést tartani, akik nem tekinthetők telekommunikációs nagyhatalmaknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rafaelo #3
    ezeaz van pénzük hogy legálisan vegyenek játékokat minek nekik nagy sálszélesség egy modemmel is primánlehet weboldalt zézegetni
  • Pepemix #2
    Megis mire kellene nekik a 3-5 Mbites szelessavu internet??? Hogy aztan jojjon a RIAAAAAAA, fejbelojje oket???
  • Jimmyke #1
    Mi ebben a meglepő? :)