Berta Sándor

Internetkapcsolat a taxikban is

A szerencsés város ahol az új taxikat szolgálatba állították, Melbourne. Az itteniek - érthető módon - örömmel vegyes kíváncsisággal fogadták az új járművek forgalomba állítását.

2000-ben még Palmokkal felszerelt Yahoo! taxikkal próbálták megvalósítani a telekommunikációs rendszerrel felszerelt taxit. Azóta a program feledésbe merült, de Ausztráliában mégiscsak megalkották a nem mindennapi járműveket. Aki igénybe veszi egy ilyen új taxi szolgáltatásait, az az útja során szörfölhet a világhálón, de a helyi információkhoz is hozzájuthat. A különböző adatokhoz való online hozzáférés egy érintőképernyő segítségével lehetséges.

A különleges kijelzőket a TouchTaxi taxitársaság az első ülések hát- és fejtámlájába építette be. A különálló "In Taxi-Information System" nevű rendszerből az utasok a különböző helyi információkhoz juthatnak hozzá, mint például egy szórakozóhely címéhez és telefonszámához.

Ugyanakkor a taxitársaság tájékoztatása szerint csodát semmi esetre sem szabad várni az új taxitól. Mivel az internetezéshez a taxik a WiFi- és a mobiltelefonokból már ismert General Packet Radio Service, vagy közismertebb nevén a GPRS-technológiát használják, a mozgó járműből problémás lehet a gyors internetkapcsolat felépítése. A vezetéknélküli internet hatótávolsága jelenleg elég kicsi, hotspottól hotspotig tart, utóbbinak pedig a sávszélessége hagy maga után kivánnivalókat.

A rendszer eltárolja a fontosabb internetes oldalak adatait és linkjeit, amelyeket minden percben frissít a GPRS segítségével, így az utasok mindig az aktuális eseményekről kapnak tájékoztatást. A TouchTaxi egyébként nem titkolja, hogy az általa készített rendszerrel úgynevezett "gerilla-reklámokat akar eladni".

Mint azt Ruwan Weerasooriya, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: a cégük a beépített GPS globális helyzetmeghatározó rendszer vevőegységének köszönhetően pontosan tudja, hogy éppen hol vannak a taxijai és így mindig az adott környék hangulatának megfelelő reklámokat tud bejátszani az utasoknak a kijelzőkön. Így például, ha az utas a repülőtérre viteti magát és a Virgin légitársaság egyik járatával fog menni, akkor a reklámban feltehetik neki a kérdést, hogy a Quantas repülőgépén nem lenne-e kényelmesebb a repülőútja?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Meg Kuvait, meg még néhány hasonló.. sőt Svájcban, Luxemburgban, Monacoban is egész jó juttatások vannak.. (meg ajtózárás se kell) a Vatikán is hasonló csak ott ugye nem születnek emberek :) (v naon kevés).
  De ezek 1ike sem jó hely egy magyar emberenek!
 • papabear #5
  Van olyan ország is, ahol ha nem halsz éhen 16 éves korodig, akkor jó esélyed van, hogy 10 éven belül meghalsz valami csúnya betegségben. NIncs víz, nincs villany, nincs étel, nincs gyógyszer.

  Szal végletekben más is tud beszélni. (Amúgy amit te említesz, az asszem Szaúd-arábia, ahol mindezen juttatások és anyagi bőség ellenére sem élniék...)
 • Xboxman #4
  szállj le a földre...
 • lovagregeny #3
  Na de ott nem ilyen a gazdasági helyzet, nem fogják ellopni.
  Van olyan ország ahol az ajtókat zárni se kell, és nem kell dolgozni azért, hogy milliomos legyél.
  Nem ugrik be melyik a leggazdagabb, de ott a turizmus olyan szintet öltött, hogy milliókat kapsz az államtól ha eléred a 16 éves kort, lakásról és autóról nem is beszélek stb..
 • Cobra. #2
  Szerinted hány percig lenne a helyén a járműben?
 • Mice #1
  a bkv-n is jó lenne egy ilyen:)