Alex

1,8 millió magyar internetezik

Tizenöt év feletti honfitársaink mintegy egyötöde, a fővárosban viszont már minden harmadik ember használja a világhálót; a legaktívabb netezők a 15-24 éves fiatalok.

A BellResearch első félév végén rögzített felmérése szerint Magyarországon a 15 év feletti, mintegy 3 millió számítógép-használó közel kétharmada, mintegy 60 százaléka szokott internetezni is. A 8,5 milliós lakossági alapsokaságon belül tehát 21 százalékra tehető a penetrációs mutató, azaz körülbelül 1 millió 800 ezer fő barangol kisebb-nagyobb rendszerességgel a világhálón.

Az internetezés hazai elterjedtségét regionális bontásban elemezve erőteljes eltérésekre mutattak rá a BellResearch kutatói. A legkedvezőtlenebb e szempontból Délkelet-Magyarország helyzete, itt alig 14 százalékra tehető a penetráció - ebben az alacsony PC-használati arány is közrejátszik -, míg a többi vidéki országrészben a lakosok 19-21 százaléka netezik. A legmagasabb, 34 százalékos használati mutatóval a főváros jellemezhető, minden harmadik budapesti az internetezők táborát gyarapítja. A településtípusok szerinti elemzés az előbbiekkel konform eredményeket hozott: míg a megyeszékhelyeken a fővárosihoz hasonlóan alakulnak az arányok, a városokban 18 százalékra tehető a mutató, a községekben viszont csak a lakosság egytizede használja a netet.


A korcsoportokat tekintve intenetezésben - hasonlóan a számítógép-használathoz - a legfiatalabbak járnak az élen. A közép- és felsőfokú iskolák behálózottságának is köszönhetően a 15-24 évesek 55 százaléka használja a világhálót. A penetrációs mutató az életkor növekedésével csökken: a 25-34 éveseknek még átlag feletti hányada internetezik, 45 éves kortól jóval az országos mutató alá esik az arány. E tendenciát jelentős mértékben a számítógép-használat elterjedtségének életkori különbségei határozzák meg; az adott korcsoport PC-használóinak körében is eltérnek az internetezési arányok, de lényegesen enyhébbek - világítanak rá az elemzők.

A kutatók részletesen vizsgálták a jelenleg nem internetező számítógép-használók attitűdjét és motívumait, valamint a jövőre vonatkozó terveket, használati hajlandóságot is. A válaszadók - akik a 15 évesnél idősebb, PC-használó alapsokaságban 1,2 millió főt reprezentálnak - 43 százaléka sehol sem fér hozzá az internethez, a többiek azonban annak ellenére nem használják a világhálót, hogy otthon, munkahelyen vagy iskolában, illetve egyéb helyszíneken lenne lehetőségük erre.

A távolmaradás főbb okai között -az említett hozzáférési korlátok után- az igény, a szükség hiánya, az internetezés költségei és a hozzá nem értés szerepelnek. A válaszadók 27 százaléka nem tartja önmaga számára hasznosnak és szükségesnek az internetet, közel ugyanekkora arányban vélik túlzottan költségesnek a használatot, és minden negyedik számítógép-használót az is visszatartja, hogy nem ért a világháló használatához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gregor #20
  Sityi:A Kossuth Rádió hallgatható Real Audióban,(Real One Player)sőt a Magyar Rádió mind 3 csatornájának müsora fél évre visszamenőleg meghallgatható.Az internet előbb utóbb biztos,jobban el fog terjedni,mint ahogy ma már minden lakásban megtalálható a rádió és a televizió is!
 • Sityi #19
  Szerintem a fix költség az, ami ilyenkor vonzó lehet, nameg a Kossuth rádió nonstop 24/7 sztereóban RealAudioban.
 • Freddy TNT #18
  ÉS ezeknek hány %-a használ fájlmegosztót ? Azért kíváncsi vagyok, hogy minek a nagy sávszélesség, ha letöltésen kívül máshol úgy sem érzékeled ?
 • Sityi #17
  Akkor kezdhetnénk az oktatással... Nem opcionálisan, szakkörben kellene számtechet tanítani, hanem legyen ugyanúgy kötelező, mint az irodalom, vagy a matematika. (Van egy 10 éves húgom, náluk például különóra a számtech).
  És emellett aki új gépet vesz, és tudja, hogy nem ért hozzá, annak meg kellene magyarázni, hogy jobban teszi, ha azt a plusz 2-3000 Ft-ot rászánja, és vesz egy alapfokú számtech könyvet, hogy "értsen hozzá" (de legalább az alapokkal tisztában legyen). De sokan - nemes egyszerűséggel - lusták hozzá.
 • Mice #16
  csak kimondtad ezt az érdekes szót:D
 • Mice #15
  vedd össze észak és délkeletet:P
 • Mice #14
  már azt hittem, hogy semmi komolyabb eredmény nem lesz benne, de ez az utolsó pár sor azért nagyon szomorú

  "z igény, a szükség hiánya, az internetezés költségei és a hozzá nem értés szerepelnek. A válaszadók 27 százaléka nem tartja önmaga számára hasznosnak és szükségesnek az internetet, közel ugyanekkora arányban vélik túlzottan költségesnek a használatot, és minden negyedik számítógép-használót az is visszatartja, hogy nem ért a világháló használatához."

  ezeken kéne kegyetlen javítani!
 • ReTeK #13
  kördiagramm
 • ReTeK #12
  ez a kör diagram nagyon "érdekesre" sikeredett
 • [HUN]PAStheLoD #11
  ez azért van , mert kocka vagy! ^.^