SG.hu

Negyvenmilliárdból gazdálkodhat jövőre az IHM

[Magyarorszag.hu] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 40 milliárd forintból gazdálkodhat 2005-ben, 22 milliárdot a programokra, 15 milliárdot a tárca és a háttérintézmények, köztük a Nemzeti Hírközlési Hatóság fenntartására fordítanak.

Összesen 40 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az Informatikai és Hírközlési Minisztérium - jelentette be Kovács Kálmán miniszter. A tárca programjaira 20-22 milliárdot költenek, a fejlesztések között van a Közhálóprojekt folytatása, a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) és a Nemzeti Digitális Adattár létrehozása, és újabb négyezer közösségi internetpont, e-Magyarország-pont kiépítése is. A minisztérium és a felügyelete alatt működő Nemzeti Hírközlési Hatóság, valamint más háttérintézmények fenntartására 15 milliárdot különítettek el a jövő évi büdzsében.

A Közhálóprojekt folytatására 7,6 milliárdot költenek. A program célja, hogy első lépésben 2 530 településen 7 300 iskolába, önkormányzathoz és más közintézményekbe jusson el a szélessávú internetkapcsolat. A 2005 végétől 2008-ig tartó második szakaszban újabb 3200 ponton - orvosi rendelőkben, kórházakban, könyvtárakban és más kulturális intézményekben - épül ki a szélessávú kapcsolat. A közösségi internet-hozzáférést szolgáló e-Magyarország-programra 1,2 milliárd jut jövőre, ebből a meglevő kétezer mellé újabb négyezer e-pontot építenek ki az országban.

A Nemzeti Audiovizuális Adattár (NAVA), a Nemzeti Digitális Adattár (NDA), valamint a jövő technológiáját bemutató interaktív múzeum, a Jövő Háza fejlesztésére 2,2 milliárd forint lesz az IHM kasszájában. Ez az összeg a Millenáris Park "A" épületének eladásából származó bevétellel egészülhet ki.

Négyszázmillió forint jut az elektronikus aláírással kapcsolatos fejlesztésekre és az úgynevezett eTár megvalósítására. Az eTár egy adatbázis, amelynek segítségével bármilyen katasztrófa vagy krízis után újra lehet indítani a nagy közigazgatási és államigazgatási rendszereket, ennek a rendszernek az alapjait szeretnénk lerakni - mondta a Magyarország.hu-nak Kovács Kálmán. Az IT-piac ösztönzésére, kis- és középvállalkozások támogatására 450 millió forintot költenek.

A miniszter az igazságos Magyarország megteremtésének feltételei közé sorolta az információszabadságról szóló törvényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    akkor a felét majd én eloszotom , jó ? :)