SG.hu

Új autótelefon és kihangosítókészlet a Nokiától

A bővített funkciókészlettel rendelkező új Nokia autótelefon a legtöbb, Bluetooth vezeték nélküli technológiát támogató mobiltelefonnal kompatibilis.

A Monte Carloban megrendezett Nokia mobilitás (Nokia Mobility) konferencián a vállalat az autós mobiltelefonok használatát forradalmasító új autótelefont mutatott be. "A Nokia 616 jelentősen több mobiltelefonnal kompatibilis annak köszönhetően, hogy a készüléket kihangosító üzemmódban is használhatjuk" - mondta Uwe Pertz, a Nokia Automotive fogyasztási cikkek részlegének igazgatója az új, továbbfejlesztett vezeték nélküli autótelefon egy előnyéről szólva. "Mindkét üzemmódban lehetőség nyílik a telefonkönyvben tárolt adatok átvitelére, a Navi gomb segítségével pedig intuitív módon kezelhetjük a hívásokat."


A Bluetooth SIM hozzáférés üzemmódban a mobiltelefon SIM-kártyájának elérésével autótelefonként működő autóskészlet jelenleg a 6820, a 6230 és a 6810 mobiltelefonnal, valamint a 9300-as smarttelefonnal és más gyártók azon készülékeivel használható, melyek támogatják a Bluetooth SIM hozzáférés profilt. Kihangosító üzemmódban az autótelefon a legtöbb Bluetooth telefonnal kompatibilis.

Az új kihangosító üzemmód mellett az új 616-os autótelefon számos egyéb szolgáltatásával túlszárnyalja elődje, a 610-es készülék funkcióit. Többek között nagyobb terjedelmű telefonkönyvet tartalmaz, és a külön megvásárolható HSU-4 kézikészülékkel együtt hosszabb szöveges üzenetek és SMS-ek megírására is alkalmas.


Az új autótelefon egy másik új funkciója lehetővé teszi, hogy ha a felhasználó folyamatban lévő telefonhívás közben száll be az autóba, a hívást az autótelefonon folytathatja - amennyiben a mobiltelefon támogatja a Bluetooth kihangosító profilt. A Nokia 616 ilyenkor ideiglenesen kihangosító üzemmódra vált. Amint a hívásnak vége, a rendszer automatikusan Bluetooth SIM hozzáférés üzemmódra vált. A Nokia 616 autótelefon a tervek szerint 2005 első negyedévében jelenik meg Európában, Afrikában, és egyes távol-keleti piacokon.

A vállalat egy új autóskészletet is bemutatott. A CK-10 kihangosító-rendszer különlegességét az adja, hogy az ultravékony kihangosító egység a készüléktartó és a szerelőlap között, az autó belső terében, látható helyen helyezkedik el. Az autóskészlet beszerelésének megkönnyítése érdekében a mikrofont a kihangosító foglalja magában. Az egyszerűbb telepítés a szerelés időtartamának csökkenését vonja maga után, amely viszont alacsonyabb költségeket eredményez.

Az autóskészlet a mobiltartók széles skálájával használható: A CK-10 Nokia autóskészlet az alábbi Nokia készüléktartókkal kompatibilis: CR-1, CR-5, CR-21, CR-23, MBC-6, MBC-10, MBC-13L, MBC-14M, MBC-15S, MBC-16, MBC-17, MBC-19, MBD-10, és MBD-11. Az autóskészlet így számos Nokia mobiltelefonnal használható.


Egyes mobiltartók az induktív csatolást is támogatják, ezáltal a jobb minőségű vétel érdekében külső GSM antennához is csatlakoztathatók. Kihangosító üzemmódban a rádiónémítás is működik. A kihangosító rendszerhez külön mikrofon (MP-2) is csatlakoztatható. "Az új autóskészletet azoknak a felhasználóknak szánjuk, akik minőségi kihangosító funkciókat szeretnének vonzó áron" - mondta Uwe Pertz, a Nokia Automotive fogyasztói cikkek részlegének igazgatója.

Az új autóskészlet 2005 első negyedévétől kapható Európában, Ázsiában, Kínában és Amerikában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xantia #1
    Honnan tudja az autó, hogy valóban beszálltam?
    A bluetooth kb. 10 m sugarú körben él. Megyek az utcán, elmegyek az autóm mellett. Közeledve már ordíbálnom kell, mert az autó átvettem a beszélgetést. Megyek tovább, ekkor ismét visszajön a telefonomra a hang....

    Az autókihangosítót azért szeretem mert nem kell tölteni külön a telefont. Elég hetente néhány órát autóban tölteni, ami elégé adott. A bluetoothon keresztül, hogy fog tölteni?