Budai Péter

Új Casio digitális fényképezőgépek

Annak ellenére, hogy a japán Casio cég nem meghatározó név a fotótechnika világában, hosszú évek óta rendületlenül szállítja minőségi alkatrészekből összeállított digitális fényképezőgépeit. Így történt ez most is, jelen esetben öt új, fémházas, ultrakompakt és kompakt Casio modellel.

A mindössze 16,7 mm vastag, bankkártya méretű Casio Exilim Card EX-S100 fő érdekessége az augusztus elején bejelentett Casio kerámia lencsék használata. A kerámia lencsék a hagyományos üveg lencsékkel összehasonlítva még kisebb méret mellett is jobb optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így lehetővé teszik még kisebb méretű fényképezőgépek piacra kerülését. Az objektív egyébként 2,8x-os optikai zoomra képes és 36-102 mm-es gyújtótávnak megfelelő teljesítményt nyújt. Mögé egy 3 megapixeles CCD képérzékelő került.

A gép nagyrészt automata funkciókat kínál számunkra, melyek mellett számtalan, ún. BESTSHOT témamód, képek melletti hangüzenet, külön hangrögzítés, valamint mozgókép felvételi funkció is található. Ennél maximum 320x240 képpontos, 15 fps sebességűeket rögzíthetünk SD/MMC kártyánk, vagy beépített 9,3 MB memóriánk kapacitásának függvényében. A gépet egy 83 ezer képpontos, 2"-os méretű LCD kijelzővel szerelték fel és saját lítium-ion akkumulátort kapunk hozzá. Mindezt októbertől, kb. 400 dolláros nyitóáron lehet beszerezni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Casio Exilim Card EX-S100 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hagyományosabb ultrakompaktok közé tartoznak a Casio Exilim EX-Z50 és EX-Z55 fényképezőgépek. A két gép szinte teljesen azonos. Főbb különbségük, hogy az EX-Z55-öt 2,5"-os, 115 000 képpontos, míg az EX-Z50-et 2"-os, 85 000 képpontos LCD-vel szerelték fel. Amúgy mindkét kép 5 megapixeles képérzékelőt, és Pentax gyártmányú 3x-os optikai zoomos objektívet kapott. Egyéb képességeik terén nagyon hasonlítanak a fent írt EX-S100-hoz. Az EX-Z50-ért 400, az EX-Z55-ért 450 dolláros árat kér a gyártó, szállításuk októbertől kezdődik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Casio Exilim EX-Z55 és EX-Z50 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy az ilyen kis gépeknél is általánosnak számít az 5-6 megapixeles felbontás. A Casio QV-R61 6 megapixelt kínál, 3x optikai zoomal karöltve és az Casiótól megszokott nagyobb méretű 2"-os LCD kijelzőt tartalmaz. Sebesség tekintetében 1 másodperc körüli bekapcsolás utáni készenléti időt, és 0,01 másodperces záridő-késleltetést ígér a gyártó, sorozatfényképesénél pedig 3 képet készíthetünk másodpercenként.

Videóból 320x240 képpontos, 15 fps sebességűt rögzíthetünk SD/MMC kártyára, vagy a belső 9,7 MB memóriába, amely 6 megapixelhez kissé szűkösnek hangzik. A gépen több funkció, így például az élesség, a fehéregyensúly, vagy az érzékenység is manuálisan állítható. Emellett 23 féle BESTSHOT témamód közül választhatunk. A gép - mint minden most bejelentett Casio társa - fémházas és 88x61x33 mm mérete mellett mindössze 168 gramm súlyú.

Klikk ide! Klikk ide!
Casio QV-R61 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Casio jelenlegi csúcsmodellje az Exilim Pro EX-P700, mely az év elején megjelent EISA díjas EX-P600 utódja, fekete színben és 7 megapixeles felbontással. Optikának egy 4x zoomátfogású Canon gyártmányú lencsét választott a Casio, mely 33-132 mm-nek megfelelő átfogásban dolgozik. E modellnél is a sebességen van a hangsúly. Az ígéretek szerint 2 másodperc körüli bekapcsolás után készenléti időt, 0,01 másodperces záridő-késleltetést, valamint 3 fps sebességű képsorozatot kapunk 5 képig.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Casio Exilim Pro EX-P700 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A mozgókép rögzítés nem tartozott a Casio legfontosabb fejlesztési elképzelései közé, ugyanazt a 320x240 képpontos videóképességet kapjuk, mint a fenti modelleknél. Az LCD kijelző itt is 2" méretű és 115 200 pixeles, amely dicséretes a gyártótól. A gép termékpalettájának éllovasaként természetesen megannyi manuális funkciót, a kompakt gépektől szokatlanul a kontrasztérzékelős AF mellett fázisérzékelős AF rendszert, 27 témamódot és külső vakucsatlakozót kínál. Nyitóára várhatóan 500 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!