SG.hu

Gyerekek is játszhatnak fizetős szerencsejátékokat

[Infinit] A NCH nevû, gyermekek védelme érdekében munkálkodó jótékony szervezet új beszámolójából fény derült arra, hogy akár a 11 éves gyerekeknek is módjukban áll szerencsejátékokkal próbálkozni az interneten.

Minderre pedig azért nyílik potenciálisan lehetõségük, mivel a szerencsejátékokat kínáló webhelyek jó része nem gondoskodik megfelelõen arról, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevõ felhasználók életkoráról hitelt érdemlõen meggyõzõdjön. A jótékony intézmény felmérése során megvizsgált szájtok túlnyomó többsége engedte, hogy 18 éven aluli gyerekek is regisztrálják adataikat. Az NCH a felmérés nyomán arra szólította fel a szerencsejátékokkal foglalkozó webhelyeket, hogy alkalmazzanak szigorúbb életkor-ellenõrzõ szoftvereket.

A kísérlet során az intézmény munkatársai arra kértek egy 16 éves lányt, hogy próbáljon bejelentkezni a megadott 37 brit hazárdjátékokat kínáló webhelyre. A lány 21 évesnek adta ki magát, és a regisztrációkor Solo betéti kártyájának adatait adta meg. A tizenéves lánynak 30 webhely esetében sikerült bejelentkeznie, s ott elviekben lehetõsége adódott volna arra, hogy online fogadásokat kössön.

Az illetékes Andrew McIntosh miniszter szerint a felmérés eredményei rendkívül aggasztóak. "Minthogy már korábban is felhívtuk az üzletág figyelmét arra, hogy a Solo kártyák használatával kapcsolatban legyenek körültekintõbbek, kiábrándító, hogy sokan egyik fülükön be, a másikon kiengedték az üzenetet" - fogalmazott a miniszter.

Míg a HSBC ügyfelei 16, addig a Natwest ügyfelei akár 11 éves kortól igényelhetnek Solo betéti kártyát. "Borzasztó, hogy akár 11 éves gyerekek is bejelentkezhetnek az internetes szerencsejátékokat kínáló webhelyekre. Erre semmilyen mentség nincs" - adott hangot felháborodásának John Carr, az NCH internet-tanácsadója. "A felhasználók életkorának ellenõrzésére alkalmas megfelelõ technológiai megoldások már rendelkezésre állnak, a cégek nagy része azonban nem használja ezeket" - mutatott rá a tanácsadó. A szerencsejátékokat szabályozó, õsszel bevezetni kívánt törvénytervezet (Gambling Bill) értelmében a brit webhelyeknek kötelezõen gondoskodniuk kell a megfelelõ életkort ellenõrzõ rendszerek alkalmazásáról.

Míg a felmérés során vétkesnek talált szájtok egy része állítása szerint folyamatosan dolgozik a probléma megoldásán, addig a szerencsejátékokkal foglalkozó cégek másik része úgy véli, a felelõsség terhe azokra a bankokra hárul, amelyek a kiskorúak számára is kibocsátanak olyan kártyákat, amelyekkel akár különféle felnõtteknek szóló tartalomszolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

David Briggs, az E-gaming igazgatója elmondta, mivel cége szerint fennáll a veszélye, hogy a különbözõ 'switch', 'solo' és 'electron' típusú kártyák birtokosai esetleg kiskorúak, a hitelesítést inkább egy 18 éven felülieket tartalmazó országos adatbázis alapján folytatják le. Ugyanakkor Briggs arra hívta fel a bankok figyelmét, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani a cégeknek a fiatalkorúak kiszûrésében. Az online tranzakciókhoz például rendeljenek egy olyan speciális kódot, amely meghatározza, hogy a kártyabirtokos betöltötte-e már a 18. életévét.

A szerencsejátékokkal foglalkozó webhelyek hiányosságairól beszámoló jelentés néhány nappal annak a tanulmánynak a megjelenését követõen látott napvilágot, amelybõl kiderült, a szülõk jó része nincs tisztában azzal, hogy a gyerekek milyen kockázatos dolgokba mehetnek bele az interneten: a Londoni Közgazdaságtudományi Egyetem tanulmánya szerint a gyerekek 57%-a találkozott már az interneten pornográf tartalmakkal, miközben a szülõknek mindössze 16%-a gondolja csak, hogy gyereke látott már ilyen oldalakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #4
    Azért nem szabad elmenni a másik szélsőséges irányba se, hogy mindent szabad, és minden tiltás, korlátozás iktatúra.

    Speciel a Tom és Jerry-t utáltam mindig, semmi logika, ezt kb. 5 évesen felismertem.
    Azé néztem legfeljebb, mert csak azt adták.
    Agresszív mese.
    Az meg miért baj, ha hülye újgazdagok gyerkőceinek elveszik a szorakozását, miközben pár utcával arrébb tök csórók laknak?
  • [HUN]PAStheLoD #3
    jujdejó .. strip poker a kedvencem úgyis
  • Mike #2
    a TV-ben innentől csak szelíd mesék mehetnek, Tom és Jery sem, mert az kifejezetten véres, tehát semmi ilyesmi, mert a gyerek esetleg fennmarad és belenézhet apuci horrorjába, a pronófilmekről nem is beszélve, szal legjobb lenne betíltani a TV-t, a videót, sőt ne tanítsuk meg a ygerekeket olvasni sem, mert akkor meg a neten elolvashatja az atombomba készítésének receptjét, de tíltsuk be a netet is, mert ott meg megint csak pornóképek vannak, szal az egész világ maga a fertő, tiltsuk be az egész világot!
    a gyerekek adózzanak, apuka meg anyuka menjen ki a rétre és szedjen virágot
  • Mike #1
    tiltsuk be ezt is

    sőt a szexshopokat is, mert még látnak egy műbránert a kirakatban