SG.hu

Roaminghelyzet külföldön, mobiltarifák nyaraláskor

Nyár van, ilyenkor sok honfitársunk külföldön nyaral és nagy hasznát veszi a mobiltelefonoknak. Tíz éve, ma már gyakorlatilag a Föld bármely pontjáról hívható a Föld bármelyik másik pontja, feltéve, ha mindkét ponton mobilhasználó tartózkodik, és készülékeik be vannak kapcsolva. Minél messzebb van a két pont, annál több (egymással roaming szerződésben levő) szolgáltató hálózatán fut át a hívás.

Magyarországon a három mobilszolgáltató díjcsomagjai közötti, az optimális választáshoz szükséges kiigazodás is bonyolult számítást igényel. Ennél is bonyolultabb feladvány a külföldi utazás során megsokszorozódó szolgáltatók közötti választás. Annyi biztosan állítható, nem érdemes a telefon automatikus hálózatkeresésére hagyatkozni. Még itthon érdemes kiválasztani a célország optimum közeli szolgáltatóját. A célországba érkezve a telefont kézi hálózatválasztásra kell állítani (telefon típustól függően általában a Beállítások menüben található Hálózat vagy Operátorválasztás címszó alatt), és az itthon már kiválasztott szolgáltatót megkeresni és azt igénybe venni.

A szolgáltatók még itthon történő kiválasztásánál nehézséget jelent, hogy az interneten, az egyes szolgáltatók honlapján található tájékoztató táblázatokon található díjkülönbségek nem egyértelműek. Nem azonos számlázási egységeket tüntetnek fel, gyakran eltérő a számolás alapját képező pénznem, de ezek optimalizálása esetén is, jelentős eltérés forrása a telefonhasználati szokás napszakban is, a beszélgetés hosszát tekintve is.

Aki egyszerű megoldást keres, és nem feltétlenül törekszik a legolcsóbb partner kiválasztására, annak célszerű a szolgáltatók által kínált, a partnerországból azonos díjért igénybe vehető roamingot használnia. Ezt a szolgáltatást kérve, igénybe véve nem kell foglalkozni a kézi hálózatkereséssel. Az így igénybe vett szolgáltatás átalánydíjas, ami azt jelenti, hogy kb. 300 Ft-os percdíjért, de szolgáltatótól függetlenül telefonálhat.

Pannon GSM: nyári roaming csomag, igényelni kell a szolgáltatótól
T-mobile: World Class csomagot igényelni kell a szolgáltatótól
Vodafone: World (automatikus).

Amennyiben nem az előbb említett megoldást választja a fogyasztó - mivel nem mindig ez a legolcsóbb-, akkor a kézi hálózat-kereséssel az alábbi tájékoztató táblázat alapján megkereshető a legolcsóbb partner.


A magyar turisták által leglátogatottabb országokban általunk legcélszerűbbnek tartott szolgáltatók listája (átlagos telefonálási szokások mellett). A táblázat tájékoztató jellegű mivel a sűrűn megjelenő akciók és díjcsomag változások ezt módosíthatják. Az emelt díjas szolgáltatásokra, hívószámokra a táblázatban feltüntetett hívásdíjak nem vonatkoznak. A táblázatban szereplő adatok az árfolyamváltozások miatt tájékoztató jellegűek és átlagos telefonálási szokások mellett érvényesek.

Még olcsóbbá tehető a kommunikáció külföldi tartózkodás esetén, ha nem indítunk hívást, hanem csak fogadunk. Ebben az esetben a hívást indító (otthon lévő) fél csak a hívás magyarországi szakaszát fizeti függetlenül attól, hogy akit hív külföldön tartózkodik, míg a mobilhívást külföldön fogadó fél a külföldi részt fizeti. A két díj általában olcsóbb, mint a hazatelefonálás.

A külföldi hívás fogadási díjai szolgáltató szerint:
Pannon GSM: A fogadott hívások díja egységesen 103 Ft, Tunéziában 338 Ft+ a külföldi szolgáltató által számlázott 0,000066 TDT.
T-Mobile: A hívás fogadás díjai egységesen 95 Ft. A T-Mobile Magyarország elfizetéses és Domino kártyás ügyfelei a következő két hónapban (július 1. és augusztus 31. között) külföldön (6 országban) minden T-Mobile hálózatban díjmentesen fogadhatják a beérkező hívásokat.
Vodafone: A hívásfogadás és az SMS-küldés díja egységesen 95 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #1
    Vicces, hogy pl. Angliában a T-mobilosoknak nem az ottani T-mobillal a legolcsóbb a telefonálás...