Gyurkity Péter

Jelentős lemaradásban van a VIA és a SiS a PCI Express terén

A jelentések szerint a VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems több hónapos lemaradásban van az Intelhez képest a PCI Express rendszert támogató alaplapok terén.

A tajvani chipkészlet gyártókhoz közel álló források szerint a PCI Express csatolóval rendelkező VIA PT890 július végén, a SiS656, SiS649 és SiS756 chipkészletek pedig augusztus végén jelennek meg. Ezzel szemben a PCI Express x16 és x1 szabványt támogató Intel chipkészletek hivatalos bemutatójára elméletben ma kerül sor. A processzorgyártó általában a hivatalos bejelentést megelőzően elérhetővé teszi termékeit, így valószínűleg már számos i915P, i915G és i925X chipkészletet értékesített.

Az év elején még úgy tűnt, hogy a VIA képes lesz az első negyedévben - több hónappal az Intel bejelentését megelőzően - bemutatni a PT890 chipkészletet, ám a megjelenés határideje ismeretlen okok több alkalommal is késedelmet szenvedett. A jelenlegi elképzelés szerint a VIA a csúcskategóriás chipkészlet három változatát dobja piacra.

A PT890, amely az LGA775 tokozású Intel Pentium 4 processzorok alá készül, az AGP 8x mellett támogatja a PCI Express x16 szabványt, és kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel, valamint négy Serial-ATA 150 csatlakozóval rendelkezik. A KT890 chipkészlet is támogatja a grafikus kártyák mindkét változatát, viszont - az Athlon 64 processzorok beépített egységének köszönhetően - nem rendelkezik saját memóriavezérlővel. A PM890 chipkészlet ugyanakkor integrált DirectX 9.0 kompatibilis videokártyát foglal magában.

A SiS által tervezett chipkészletek közül a SiS656 és SiS649 a Pentium 4, míg a SiS756 az Athlon 64 processzorok befogadására képes. Tulajdonságaikban nem térnek el jelentősen a VIA termékeitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    a világ másik fele is két részre oszlik:

    1 - aki azt se tudja mi az a PCI-E, ő aztán nem rohan megvenni

    2 - aki ért hozzá, az meg tudja, hogy nem ér szart se :)

    semmi gond a VIA lemaradásával ..
  • SinClaiR #2
    Nem feltétlen kell magyar átlagemberre gondolni :)
  • gy #1
    Húha! 1-2 hónapos késés! Összedől a világ! Mintha most mindenki rohanna a boltokba PCI-Express-re cserélni... Persze a gyártók ezt szeretnék.